Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Obrana vůči odůvodnění poklesu pracovní schopnosti

Před 4 lety jsem měl prac. úraz v oblasti kolene a hlavy. Posuková lekařka mi přiznala 1. stupeň inv. následkem úrazu. Po mém zhoršení zdr. stavu jsem požádal o přezkoumání. Výsledek je 2. inv. stupeň, ale všeobecná nemoc, i když je na veškeré dokumentaci uvedené následek prac. úrazu. Odpověd na mé připomínky byla, jste ještě moc mladý, obratťe se na soudního znalce, já si myslím, odpověděla úřednice bez doktor. titulu, že to nemá s úrazem nic společného. Jak je možné, že ona může rozhodnout bez znalec. posudku a já jsi ho musím pořídit?

Nicolas

Odpověď:

Dobrý den,

předpokládáme, že na rozhodnutí od přiznání invlidního důchodu vám překáží jeho odůvodnění. Rozhodnutí o poklesu míry pracovní schopnosti má význam pouze pro přiznání invalidního důchodu. Samotné jeho odůvodnění není dokumentem závazným pro zaměstnavatele. Ten vyplácí odškodné a případnou rentu za pracovní úraz přímo na základě lékařské zprávy posudkového lékaře.

Bohužel nemůžeme se vaším případem zabývat více, protože zcela nerozumíme vašemu popisu. Na jednu stranu hovoříte o invalidním důchodu a na druhou o tzv. všeobecné nemoci, což je pojem relevantní pro přiznání odškodnění za pracovní úraz. Nejsme si tedy jisti, o jaké posudkové lékařce hovoříte a jak vlastně rozhodla úřednice rozhodla.

V každém případě jednání úřednice, která založila své rozhodnutí pouze na vašem věku, je důvodem pro stížnost pro nevhodné chování úřední osoby. Doporučujeme vás stěžovat si na její postup. Lze ji podat jak písemně, tak i ústně a to u toho orgánu, který vede řízení (podle všeho Okresní správa sociálního zabezpečení). Pokud úřad tuto stížnost do dvou měsíců dostatečně neprojedná, jste oprávněn požádat o přešetření případu nadřízený orgán (t.j. Českou správu sociálního zabezpečení).

Vaše Férová nemocnice

7.7.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS