Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Obrana proti ukončení pracovní neschopnosti

Dobrý den, mám dotaz. 9. 6. 2010 jsem nastoupila na NP s páteří a lokty. Bolesti loktů a rukou trvají dodnes. Mám za sebou rehabilitace, které nepomohly. Diagnóza tenisové lokty. Bolesti se zhoršují, trvají 5 let. Nyní přechod k jinému ortopedovi, který mi doporučuje při kontrole 9. 8. nasadit sádru. Mám po 4 opichách lokte a jednom opichu ramene. Dnes jsem měla kontrolu u obvodního lékaře, kde jsem zjistila, že dostal příkaz k okamžitému ukončení mé NP, ale sdělil mi, že na svoje riziko mi to ještě nechá do 1. 9. Pokud mi bude muset NP ukončit, kam se mohu prosím obrátit a hájit svůj zdravotní stav. Celý život pracuji a teď opravdu s rukama trpím a bolesti jsou hrozné. Jak vyřešit tuto situaci? Prosím o radu, ráda bych ukončila NP ve zdravém stavu, abych mohla pokračovat nadále v práci a konečně bez problému žít bez bolestí, které mě trápí 5 let. Tímto předem děkuji za Vaší odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

obdobný dotaz jsme řešili již zde.

Rádi bychom zdůraznili, že lékař nesmí dostávat od nikoho příkazy,a to ani od posudkového lékaře, od kterého pravděpodobně pokyn dostal lékař Váš.

Pokud Vám lékař ukončí dočasnou pracovní neschopnost a Vy s tím nebudete souhlasit, můžete podat návrh na přezkoumání. Tento návrh se podává vedoucímu zdravotnického zařízení prostřednictvím Vašeho lékaře. V případě, že lékař poskytuje zdravotní péči vlastním jménem, tento návrh podáte přímo jemu. Návrh je nutno podat do 3 dnů. Pokud lékař nebo vedoucí zdravotnického zařízení návrhu na přezkoumání nevyhoví, postoupí návrh jako odvolání do 5 dnů orgánu, který zdravotnické zařízení registroval nebo zřizovateli zdravotnického zařízení.

Tento orgán pak rozhodnutí o ukončení dočasné pracovní neschopnosti buď potvrdí nebo zruší a zdravotnické zařízení bude muset na základě jeho zjištění rozhodnout znovu.

Vaše Férová nemocnice

5.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS