Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nová žádost o invalidní důchod po předchozím nepřiznání důchodu

Dobrý den, tímto prosím o radu. Je mi 33 let a od svých 9 let trpím psoriazou, dále od 28 mám psoriatickou artritis, užívám Metotrexát a acidum folikum. Nikde mě nechtějí zaměstnat, a když už mě zaměstnají, tak jakmile podnikový lékař firmy posoudí můj zdravotní stav, dostanu výpověď, v posledním zaměstnání jsem takto pracovala dva dny. Jednalo se o obchod a já jsem vyučená prodavačka. Na úřadu práce mi doporučili, ať si zažádám o invalidní důchod. Já jsem si v únoru 2009 žádala o částečný invalidní důchod a tamním lékařem mi nebyl přiznán, dle jeho úsudku mám jen 25 %. Když jsem to oznámila svým odborným ošetřujícím lékařům  (kožní, revmatologie) byli velice překvapeni. Má kožní lékařka mi řekla, že jsem se měla odvolat. Vím, že se to dělá nějak formou žaloby, ale vůbec nevím jak to mám napsat, co tam nesmí chybět atd. Má otázka zní: Kdy si můžu znovu zažádat o čid a jestli k tomu opět potřebuji všechny doklady, kdy jsem byla vedena a jsem vedena ÚP, některé doklady už dostali v předchozí žádosti. Dále jestli si můžu zažádat o čid, i když se mi přece jen podaří najít zaměstnání, o čemž pochybuji, mé kůže se lekla i pracovnice ÚP. Za odpověď velice děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

v zákoně není omezeno, kdy si můžete znovu požádat o invalidní důchod. Obecně se dá říci, že byste k nové žádosti měla přiložit alespoň nějakou novou lékařskou zprávu od Vašich ošetřujících lékařů. Tak můžete odůvodnit nové podání žádosti, např. zhoršeným zdravotním stavem, ale i tím, že Vás odmítají zaměstnat a posudkem závodních lékařů.

Ohledně toho, jaké doklady máte doložit, se zeptejte přímo na okresní správě sociálního zabezpečení. Domníváme se, že není důvod, abyste znovu dokládala to, co už mají ve spisu (doklady o evidenci na ÚP).

Pokud Vám opět nebude důchod přiznán, můžete proti tomu podat námitky. Více o tom v zodpovězených dotazech v této sekci, např. zde.

Vaše Férová nemocnice

12.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS