Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nová neschopenka z důvodu téhož pracovního úrazu

Dobrý den, mám dotaz k pracovnímu úrazu. Před rokem a půl jsem měl pracovní úraz - vykloubení ramene. Byl jsem cca 14 dní na neschopence a pak mě kontaktoval vedoucí, jestli bych zvládl pracovat. Domluvili jsme se tak, že to zkusím, jelikož rameno již tolik nebolelo. Tak jsem se nechal uschopnit. Hned první den jsem zjistil, že to byla chyba a nastoupil jsem opět na neschopenku. Nakonec jsem byl v neschopnosti půl roku, podstoupil jsem operaci ramene a dlouhou rehabilitaci. Problém je ten, že jako pracovní úraz se mi počítalo pouze těch prvních 14 dní a toho půl roku jsem byl v obyčejné neschopnosti bez nároků na dorovnání mzdy. Můj obvodní lékař mi tvrdil, že to jinak nejde, když jsem na jeden den byl uschopněn. Je zcela jednoznačné, že operace a dlouhá léčba proběhla na základě pracovního úrazu. Já si myslím, že bych měl mít nárok na uznání pracovního úrazu, ale rád bych znal odborný názor. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

máte pravdu, tzv. náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovního úrazu, tedy Vámi zmiňované dorovnání mzdy, náleží zaměstnanci i při jeho další pracovní neschopnosti z důvodu téhož pracovního úrazu. Stejně tak by Vám měly být zachovány ostatní nároky z pracovního úrazu.

O těch se více můžete dočíst zde.

Tyto nároky je nutné uplatnit u Vašeho zaměstnavatele. Pokud by Vám tyto náhrady odmítl poskytnout, bylo by nutné obrátit se na soud.

Vaše Férová nemocnice

24.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS