Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ninformování o přezkoumání posudku nemoci z povolání

Dobrý den,

byla mi uznána nemoc z povolání.

Chtěl bych od vás vědět jestli měl zaměstnavatel právo se odvolat když vypršela lhůta 30ti dnů.

Byl jsem obeznámen písemě Klinikou pracovního lékařství(dále KPL), že se podnik neodvolal, takže mi posílají složenku na 2300 kč na obodování. Uhradil jsem ji a po 14.dnech jsem volal na KPL, kde mi řekli, že se podnik odvolal na nějaké přezkoumání že mám zavolat za týden, že budou vědět víc. Po týdnu jsem se dozvěděl že to jde na ministerstvo zdravotnictví na přezkoumání.

Chtěl bych vědět, zda na to mají právo, a jak by to přezkoumání mohlo dlouho trvat protože mi KPL nedalo ani písemě vědět, kdybych tam nevolal tak bych se nedozvěděl absolutně nic!

Můžete mi poradit postup a co já pro to můžu udělat protože už to trvá skoro rok.

Děkuji vám za odpověď.

Luboš.D

Odpověď:

Dobrý den,

je zvláštní, že o ničem nevíte, protože byste měl být účastníkem takovéhoto řízení a měly by vám být doručovány písemnosti.

Co se týče odvolací lhůty pro podnik, ta závisí na tom, kdy jim posudek Kliniky pracovního lékařství byl doručen, nepočítá se od dat rozhoodnutí, takže je možné, že lhůta pro podnik neuplynula.

Můžete také adresovat ministerstvu žádost o poskytnutí informací o probíhajícím řízení, ve které stručně popíšete skutkový stav a označíte strany řízení - tedy zaměstnavatele, KPL a sebe, na základě takovéto žádosti by vás ministerstvo mělo informovat o tom, co se ve vaší věci děje.

Vhodné by také bylo zkusit se zeptat na Klinice pracovního lékařství, zda již bylo ministerstvem rozhodnuto a pokusit se zjistit, jestli mají kontakt na někoho na ministerstvu, kdo se této problematice věnuje. Pokud žádný kontakt takto nezískáte, zkuste kontaktovat telefonicky přímo ministerstvo telefonicky a doptat se.

Pokud by nakonec řízení dopadlo ve váš v neprospěch, mohl by jste se případně bránit s poukazem na to, že vám nebylo doručováno přesto, že jste měl být účastníkem řízení.

Vaše Férová nemocnice

21.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS