Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neuznání nemoci z povolání

Dobry den. Rada bych se zeptala jak postupovat v pripade, ze nemoc z povolani nebyla uznana.
citace z posudku:
"...Lese n. radialis dx. sr. tez st. lese n. radialis sin. tez st, kde pracovni expozice je potvrzena jak shora uvedeno to 6/09 a prukazne EMG je 3/10, tj. 8 mesicu po skonceni pracovni expozice. Tedy v dobe zjisteni lesi byl pacient jiz 8 mesicu mimo expozici praci. Nelze uznat nemoc z povolani, vystavuji neg lekarsky posudek k uvedenym diagnozam...."
Otec byl v pracovni neschopnosti kvuli lesim, ktere mel jiz v dobe, kdy pracoval. Vysetreni posudokovym lekarem nastalo az 8 mesicu po, coz dle meho nazoru neni chyba otce, ze se vysetreni delalo az takovou dobu po nastoupeni do pracovni neschopnosti. Kdyby se delalo 6 mesicu po, mohlo se na lese prijit drive. Moc dekuji za radu, jak postupovat dale.

Michaela

Odpověď:

Dobrý den,

protože v našem týmu nepracují žádní lékaři, nedokážeme bohužel zhodnotit závažnost a následky onemocnění vašeho otce. Z vašeho tvrzení vyplývá, že se domníváte, že posudkový lékař pochybil, můžete podat návrh na přezkoumáni lékařského posudku, ze kterého musí být jasné, kdo je činí a vůči jakému posudku směřuje. Tento návrh se podává do rukou lékaře, který posudek vydal, ale adresován je vedoucímu daného zdravotnického zařízení. Zákonná lhůta končí patnáct dnů po obdržení posudku.

Pokud váš otec lhůtu patnácti dnů již zmeškal, doporučujeme pokusit se o nové posouzení zdravotního stavu a vydání nového posudku. I když se zdravotní stav pravděpodobně nezměnil, doporučujeme to alespoň zkusit. Tuto žádost bude nejlepší podat písemně a zmínit, že nemoc se projevovala již dříve. V každém případě, i kdyby se nemoc projevila později než byla zapříčiněna, nic nebrání uznání nemoci z povolání. Na povinnosti zaměstnavatele by to nemělo mít žádný vliv. Bude stále odpovědný. I když je pravda, že to bude složitější dokázat. Pokud vám lékař nevyhoví a bude odmítat nemoc z povolání uznat, můžete využít možnost podat na něj stížnost (a tuto možnost mu případně i předem zmínit). Bližší informace o stížnostech naleznete na našem webu.

Pokud se vám nepodaří získat nový posudek (a zaměstnavatel vás nebude chtít odškodnit i bez něho), nezbyde než podat proti zaměstnavateli žalobu. V soudním řízení bude nepochybně nutné pořídit znalecké posudky od nezávislých lékařů.  V případě soudního sporu je již ale táměr nezbytná i právní pomoc advokáta.

Vaše Férová nemocnice

8.6.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS