Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesprávný postup lékaře při rozhodování o invalidním důchodu

Dobrý den, byl mi odebrán ID. Lékař PK vycházel pouze ze zprávy odborného lékaře, který, bohužel, nenapsal všechny mé zdravotní problémy, probral je se mnou pouze ústně. Pro odvolání jsem odborného lékaře žádala o podrobnější zprávu, o zápis i toho, co mi řekl ústně. Odmítl to s tím, že posudek o zdrav. stavu (prohlídku) si má udělat posudkový lékař sám (kdo tedy?). Pouze mi dal k dispozici RTG, který špatný zdravotní stav dokazoval a já ho doložila k odvolání. Bohužel lékař PK se na snímky ani nepodíval, opět hodnotil podle neúplné původní lékařské zprávy, prohlídku sám neprovedl. Na mé slovní námitky nebral zřetel. Cítím bezmocnost z chování lékařů, přehazují si zodpovědnosti, nemocnému nepomůžou. Prosím o radu, co mám v této chvíli udělat. Chci podat stížnost na lékaře PK, že nepoužil doložený materiál při hodnocení mého zdravotního stavu. Bude to k něčemu? A komu stížnost směrovat? Co mohu udělat více, zdravotní stav se zhoršuje.

tanienka

Odpověď:

Dobrý den,

při rozhodování o invalidním důchodu by měl posudkový lékař přihlížet ke všemu, co při posuzováni zdravotního stavu vyšlo najevo, tj. nejen k odborným lékařským zprávám, ale i ke skutečnostem, které jste uvedla. Lékař se musí s námitkami a připomínkami vypořádat tak, aby nevznikly pochyby o správnosti rozhodnutí.

Na postup lékaře můžete podat stížnost k Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ), ve které popíšete jednání lékaře. Stížnost by měla obsahovat určité náležitosti: jméno, rodné číslo a místo trvalého bydliště (na tuto adresu vám bude dále doručováno), spisovou značku rozhodnutí, označení lékaře, který nesplnil své povinnosti. Nakonec také musíte uvést, v čem spatřuje nesprávnost postupu lékaře - nevypořádání se se všemi vašimi námitkami. Na základě stížnosti však nemůže dojít k přiznání invalidního důchodu, ani v případě, že by OSSZ shledala pochybení lékaře (OSSZ jen vyvodí postih pro lékaře).

O přiznání invalidního důchodu se můžete pokusit podáním žaloby k správnímu soudu - lhůta k jejímu podání jsou dva měsíce od doručení rozhodnutí o námitkách. Takovéto soudní řízení je osvobozeno od poplatků. Bližší informace o správní žalobě naleznete na stránkách Veřejného ochránce práv

Pochybení se dopustil i odborný lékař, který měl do zdravotnické dokumentace zapsat všechny vaše zdravotní potíže a symptomy s nimi související a nic neměl opomenout. K veškeré vaši zdravotnické dokumentaci máte přístup a máte právo ji případně předložit posudkovému lékaři. Postup, jak si vyžádat zdravotnickou dokumentaci naleznete zde. Pokud odborný lékař pochybil při vedení dokumentace nebo vám odepírá právo přístupu k dokumentaci, můžete podat stížnost. Podrobnější informace o stížnostech naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

1.4.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS