Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesouhlas s rozhodnutím posudkové komise o snížení stupně invalidity

Měla jsem invalidní důchod druhého stupně. Když jsem volala na sociální správu bylo mi oznámeno, že bude rozhodnuto v mé nepřítomnosti. Dostala jsem pak vyrozumění a na základě nepravdivých údajů, které si komise ani neověřila, mi snížila důchod z 2. stupně na 1. stupeň. V odůvodnění stojí že v zaměstnání pracuji stále už roky jako asistentka, ale já v něm jsem šest let a z toho 3 roky jako vrátný informátor. Dále se tam uvádí, že jsem plně schopna práce a že pracuji na plný úvazek a nečiní mi to problémy. Také to, že jsem byla jen v krátkodobých pracovních neschopnostech. Ale vůbec se neptali proč to tak je. To že jsem samoživitelka a syn ještě studuje mě nutí pracovat i za cenu špatného zdravotního stavu. Kdybych nechodila do práce nejspíš bychom umřeli hlady, nemluvě o tom že by syn musel ukončit studium. Jak je možné že udělali závěr bez toho, aby mě viděli (po nedávno prodělané operaci dělohy se mi stav zhoršil a ve výsledku se uvádí, že je můj stav dlouhodobě stabilizován, což není pravda. Mám zdvojnásobené dávky léků, bez kterých bych nebyla ničeho schopná, natož práce). Je možné se někam odvolat? Bojím se, že za další dva roky, až zase půjdu k posudkové komisi, posoudí můj stav stejným způsobem a já, nejen že nebudu schopna práce, protože už teď mám problémy se udržet, abych nemusela zpět do nemocnice. Mám pocit, že kdybych ležela doma a nic nedělala tak bych na tom byla lépe.

MirkaU

Odpověď:

Dobrý den,

pokud chcete zvrátit rozhodnutí o invalidním důchodu, musíte podat písemné námitky proti takovému rozhodnutí, a to nejpozději do 30 dnů, kdy Vám bylo rozhodnutí oznámeno.

Námitky musíte podat orgánu, který rozhodnutí vydal (ve Vašem případě to bude okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ)). Námitky musí mít tyto náležitosti:

  • Vaše jméno,
  • rodné číslo a
  • místo trvalého bydliště (na tuto adresu Vám bude doručováno),
  • označení správního orgánu, který rozhodnutí vydal (OSSZ),
  • číslo jednací, pod kterým bylo rozhodnutí vydáno, s příslušným datem vydání rozhodnutí.

Pokud se domníváte, že ke zlepšení stavu nedošlo nebo se Váš stav dokonce zhoršil, nevzal-li posudkový lékař v potaz některé materiály nebo skutečnosti, vše v námitkách uveďte a náležitě odůvodněte. Nebylo-li samotné rozhodnutí řádně odůvodněno, napište to také. Mohlo by Vám také pomoci odlišné stanovisko Vašeho ošetřujícího lékaře, o jehož zpracování můžete lékaře požádat ještě před podáním námitek.

Při invaliditě 1. a 2. stupně samozřejmě zaměstnána být můžete. Ve Vaší tíživé sociální situaci bychom Vám doporučili, abyste si podala žádost o pomoc v hmotné nouzi. Na základě toho Vám může být přiznán přídavek na dítě a příspěvek na bydlení. K tomu, aby Vám byly dávky přiznány, musíte podat žádost na Úřadu práce v místě Vašeho bydliště. Pokud by Vám dávky nebyly přiznány, můžete se odvolat k Ministerstvu práce a sociálních věcí.

Vaše Férová nemocnice

6.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS