Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesouhlas s posudkem lékaře, nevhodné chování

Dobrý den, bratrovi se asi před 11 měsíci stal pracovní úraz. Pracuje jako horník. Prodělal operaci ramene. Rehabilitoval, jezdil do lázní, ale ruka je sice hybně volná - když ji lékař procvičuje, ale bratr stále nezvedne ruku nahoru a nepoužívá ji skoro vůbec, protože nemá v ruce sílu. Tzv. se z praváka "stal levák". Rehabilitační lékaři do zprávy jasně napsali, že ruka už se zcela uzdravit nedá. Včera byl na kontrole u primáře, který ho operoval a bratra uznal, s tím, že je zdráv. Když mu bratr namítl, že co bude s tou rukou dělat na dole jako horník, primář odpověděl, že ať pracuje jako svačinář a ať už odejde, že má plnou čekárnu. Co má nyní bratr dělat, když ruka není dle jeho mínění zcela v pořádku a lékař ho uznal jako že je zdráv? Na koho se má obrátit?

radusek

Odpověď:

Dobrý den,

v první řade nás mrzí, že jste se setkal s neprofesionálním přístupem ze strany lékaře. Pokud lékař rozhoduje o tom, jestli budete schopen vykonávat vaši dosavadní práci, požadujte od něho písemné vyhotovení tohoto rozhodnutí, aby jste měl možnost se proti němu účinně bránit.

Doporučujeme vám jít za tímto lékařem a požadovat od něho písemné vyhotovení posouzení vaší schopnosti dále pracovat. Proti jeho rozhodnutí pak můžete podat návrh na přezkoumání, do tří dnů, pokud se jedná o posouzení zdravotního stavu pro účely nemocenského pojištění, do 15 dnů pro ostatní účely (z vašeho dopisu bohužel není zcela jasné, čeho se lékařský psudek měl týkat) a to následujícím způsobem: návrh na přezkoumání rozhodnutí musíte podat přes lékaře, který tento posudek vypracoval,  posudek pak přezkoumává vedoucí zdravotnického zařízení. V návrhu je potřeba sdělit, se kterými částmi posudku nesouhlasíte, v čem a rovněž čeho se domáháte (vydání nového posudku).

Pokud by primář odmítal komunikovat anebo se k vám choval nevhodně, můžete mu také pohrozit stížností na jeho přístup. Postup, kam a jak si stěžovat naleznete například na našich stránkách zde. To je však už způsob, jak řešit jeho nevhodné chování, ne otázku nespokojnosti s jeho posudkem ohledně zdravotního stavu.

Vaše Férová nemocnice

24.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS