Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neschopenka tři měsíce po ukončení pracovního poměru

Dobrý den, měla bych dotaz a předem děkuji mockrát za odpověd. Dne 8. 8. 2010 jsem ukončila MD, práci jsem měla na dobu neurčitou, ale jelikož jsem měla 3směnný provoz a já nemám hlídání, musela jsem ukončit pracovní poměr dohodou ke dni 8. 8. 2010. Následující den jsem se přihlásila na UP a nyní mě chtěl doktor napsat neschopenku pro bolest v zádech, tak se chci zeptat, když to bude zítra 8. 11. 3 měsíce, kdo by mě tu neschopenku platil, jestli UP nebo bych se mohla ještě obrátit na předešlýho zaměstnavatele. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

Váš dotaz nesměřuje do oblasti zdravotnického práva, na které se naše poradna zaměřuje, ale do oblasti nároků na dávek, tedy do práva sociálního zabezpečení. Nicméně ve stručnosti Vám můžeme sdělit, že je rozdíl mezi "pracovní neschopností" a "nárokem na dávku nemocenského pojištění", což jsou dva pojmy, které nelze ztotožňovat.

Pokud jste na úřadu práce, tak vystavení neschopenky znamená, že máte omluvenku pro docházení na domluvené schůzky na úřadě, ale nikoliv to, že by Vám měly být vypláceny dávky. Zákon o nemocenském pojištění na druhou stranu upravuje situaci, kdy má nárok na nemocenské osoba, jejíž pracovní poměr již skončil. Dochází k tomu v tzv. ochranné lhůtě 7 kalendářních dnů od zániku pojištění. Pokud tedy skončí pracovní poměr a do sedmi dnů dojde k vystavení neschopenky, pak má bývalý zaměstnanec nárok  na dávky nemocenského pojištění.

Musíme tedy shrnout, že bohužel ve Vašem případě nárok na nemocenské nevzniká. Pokud máte další dotazy, zkuste se obrátit na Českou správu sociálního zabezpečení, například na jejich informační telefonní linku.

Vaše Férová nemocnice

7.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS