Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neschopenka a specialista

Dobrý den,

při léčbě mého onemocnění si nevěděl můj praktický lékař rady a po vyčerpání specialistů z řad standardních smluvních lékařů pojišťovny mi doporučil lékaře za moji úplatu.

Objednací doba na tohoto specialistu je cca 5-6 měsíců. Po vyšetření nasadil lékař léčbu, která v důsledcích vyvolává pracovní neschopnost - intenzivní antibiotická léčba s reakcí organismu. Sdělil mi, že on neschopenky nevede.

Při návštěvě praktického lékaře mi byla vypsána neschopenka, pro jejíž trvání si však praktický lékař vymínil předání vedení neschopenky na tohoto specialistu. Vzhledem k rozporu ve vedení neschopenky je možno podle stávajícího znění ukončit neschopenku ze strany praktického lékaře?

Jaká je možnost změny PL v aktuálním časovém období pro léčbu? Jak může PL chtít zajištění dokumentace, když jsem v jím definované době v pracovné neschpnosti bez stanovené doby vycházek?

Má právo PL chtít dokumentaci přímo po mně a ne po příslušném specialistovi? Mým problémem jsou silné bolesti hlavy, nedostatek soustředění, nutnost pobytu v teple, bolesti pohybového aparátu. Neschopenku vypsal PL před týdnem s tím že bude na 14 dní, na dnešní kontrole však změnil názor na dobu doručení dokumentace za kratší dobu. PL je podrobně seznámen s dosavadní zdravotní dokumentací s tím že při odchodu z ordinace mi sdělil, že jsem nemocný člověk a potřebuji neschopenku. Odvolává se však na pokutu při kontrole. Na jak dlouhou dobu může být z jeho strany neschopenka držena?

Děkuji.

Václav

Odpověď:

Dobrý den,

podle zákona o nemocenském pojištění vede evidenci o dočasné pracovní neschopnosti ošetřující lékař. Dokud je pacient vyšetřován, léčen a zván na kontroly specialistou příslušné odbornosti, je tento specialista ošetřujícím lékařem a vede evidenci o dočasné pracovní neschopnosti.

Pokud již léčba a kontroly specialistou nejsou nutné, ale ještě je vhodné doléčení (včetně klidového režimu), které již je schopen v rámci své odbornosti zajistit praktický lékař, předá specialista práce neschopného pacienta do evidence praktického lékaře.

Záleží tedy na tom, kdo Vás má nyní v lékařské péči. Pokud již léčba u něho skončila a navštěvujete opět praktického lékaře, je Vaším ošetřujícím lékařem on.

Ministerstvo zdravotnictví tento názor ohledně ošetřujícího lékaře potvrdilo, jeho stanovisko je ke stažení zde.

Můžeme vám tedy poradit, abyste specialistu, ke kterému chodíte, informoval o právní úpravě i o stanovisku Ministerstva zdravotnictví. Pokud přesto nebude ochoten neschopenku vystavit, měl byste si stěžovat u příslušné okresní správy sociálního zabezpečení nebo u orgánu, který lékaře registruje (krajský úřad).

K vašim dalším otázkám:

Změnit praktického lékaře můžete jednou  za 3 měsíce.

Zdravotnickou dokumentaci by si měli přednostně zajistit mezi sebou lékaři.

Vaše Férová nemocnice

13.3.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS