Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neschopenka

Dobrý den, prosím o radu, jsem od 11. 08. 2009 na PN, stal se mi pracovní úraz v Itálii 11. 08. a můj zaměstnavatel pro mě poslal až 15. 08., než jsem šel na operaci, tak mě to ledovali, že to nemůžou operovat. Úraz 11. 08. a operace kvůli tomu až 21. 08., chci se zeptat jaké povinnosti má ke mně můj zaměstnavatel a jestli nepochybil a měl mě třeba převést z Itálie do České republiky dříve. Podpůrčí doba mi skončila a prodloužili mi neschopenku o 2 měsíce, tj. do 02. 09. 2010. Lékař mi teď sdělil, že mě asi čeká třetí operace v září. Co následuje pak, mám prodlouženou neschopenku do 02. 09. 2010. Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

omlouváme se za zpoždění při zodpovídání dotazů, denně přibývají další a z kapacitních důvodů na ně nestíháme včas odpovídat.

Podle zákoníku práce je zaměstnavatel při pracovním úrazu povinen zajistit zaměstnancům poskytnutí první pomoci. Z Vámi uvedených skutečností dovozuji, že první pomoc Vám byla poskytnuta a následná péče zřejmě nebyla akutní, neboť jste byl operován až po převozu do ČR.

Nároky, které vznikají zaměstnanci při pracovním úrazu jsme se již v naší poradně zabývali, a to např. zde

Pokud se týká podpůrčí doby, tak ta může trvat nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Po uplynutí takto stanovené podpůrčí doby se nemocenské vyplácí na základě žádosti pojištěnce po dobu stanovenou v rozhodnutí orgánu nemocenského pojištění (ČSSZ) podle vyjádření jejího lékaře, pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době (nejdéle do 350 kalendářních dnů) nabude pracovní schopnosti a to i k jiné, než dosavadní pracovní činnosti.

Pokud však v této době doléčen nebudete a pracovní neschopnost bude trvat i nadále, nemáte již nárok na dávky nemocenského. V takovém případě jde již o dlouhodobou pracovní neschopnost, což je vlastně invalidita a měl byste si tedy podat žádost na ČSSZ o přiznání invalidního důchodu.

Pracovním právem a právem sociálního zabezpečení se však primárně nezabýváme, pro podrobnosti Vám proto doporučujeme obrátit se na nejbližší pracoviště ČSSZ, kde Vám poskytnou bližší informace.

Vaše Férová nemocnice

23.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS