Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepřiznání invalidního důchodu

Dobrý den, je mi 56 let a celý život jsem dělal těžkou práci. Asi 6-7 let mám bolesti v lévé hýždi, brnění rukou i nohou. Došlo ta tak daleko, že už nevydržím nic dělat, jakmile uchopím nějaké břemeno, tak celý ochrnu. Dvakrát jsem byl hospitalizován na neurologii, i když jsem absolvoval veškerá vyšetření, tak se nezjistila příčina. Rok jsem v pracovní neschopnosti, a tak jsem byl pozván k posudkové komisi. Tam mi bylo sděleno, že se nic nenašlo, tak mi nemohou přiznat důchod. Dostal jsem se do velice svízelné situace, kdy na jedné straně nevydržím pracovat ani půl směny, a na druhé straně zůstanu bez finančních prostředků. Mám z toho psychické problémy a nevím co dělat. Existuje nějaké řešení, pokud lékaři nemohou najít příčinu nemoci? Prosím poraďte kam se mohu obrátit? Již nejsem schopen hradit všechny platby a na žádné dávky nemám nárok. Děkuji předem za odpověď.

Stan

Odpověď:

Dobrý den,

v úvodu naší odpovědi nejdříve vysvětlíme, jak dlouho vlastně může trvat dočasná pracovní neschnopnost. Časový úsek, ve kterém je možné poskytnou dávky nemocenského pojištění, se nazývá podpůrčí doba a může činit 380 dní. Zásadní význam má však 180. den trvání dočasné pracovní neschopnosti. V tento okamžik může ošetřující lékař ukončit dočasnou pracovní neschopnost, pokud je stav pacienta stabilizován. Když uplyne i podpůrčí doba, můžete však ještě požádat Okresní správu sociálního zabezpečení o prodloužení poskytování nemocenského. Prodloužená podpůrčí doba pak nemůže trvat déle než dva roky.

Pokud Vám zatím nebyl přiznán invalidní důchod, jsou tu ještě možnosti, jak postupovat. Jednou z nich je podání námitek proti rozhodnutí o invalidním důchodu, které musíte podat u okresní správy sociálního zabezpečení do 30 dnů ode dne, kdy Vám bylo rozhodnutí oznámeno. Takové námitky musí obsahovat Vaše jméno, rodné číslo a místo trvalého bydliště, dále označení okresní správy sociálního zabezpečení (jako orgánu, který rozhodnutí vydal), číslo jednací, pod kterým bylo rozhodnutí vydáno a datum tohoto rozhodnutí. V námitkách uveďte, s čím v posudku nesouhlasíte. Můžete uvést, že nedošlo ke zlepšení Vašeho stavu nebo případně došlo k jeho zhoršení. Každé rozhodnutí musí být řádně odůvodněno. Pokud v posudku nebyly uvedeny důvody, na základě kterých bylo rozhodnuto, můžete zahrnout do svých námitek i tuto skutečnost. Protože názory odborníků se v oblasti medicíny někdy různí, mohlo by Vám pomoci vyšetření a následný posudek od jiného lékaře. Doporučujeme tedy zkusit se poradit s dalším odborníkem dané oblasti. Na závěr je nutné uvést čeho se domáháte, ve Vašem případě by to byla změna rozhodnutí okresní správy sociálního zabezpečení.

O přiznání invalidního důchodu můžete zažádat znovu, což představuje druhou možnost řešení Vaší situace. Skutečnost, že vám nebyl invalidní důchod přiznán, nemá vliv na Vaše právo požádat znovu o přiznání invalidního důchodu. Záleží pouze na vašem faktickém zdravotním stavu, který se mohl od té doby změnit. Nikde není stanoveno za jak dlouho můžete o invalidní důchod znovu požádat, mělo by však dojít již ke zmíněné změně Vašeho zdravotního stavu od doby, kdy o něm bylo rozhodováno naposledy.

Přejeme Vám hodně sil,

Vaše Férová nemocnice

 

 

.

11.3.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS