Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepřiznání ID

V únoru to byly čtyři roky, co mi byly operovány karpály na levé ruce, kvůli její hybnosti. Jsem rytec skla a k této činnosti potřebuji oboje ruce. Levá ruka se mi začala sama stáčet do nepřirozené polohy, při psaní samovolně posouvá přidržovaný papír a úchop je jen na omezený časový úsek. Operace zlepšení nepřinesla. Po dalších lékařských prohlídkách došlo opět v únoru k operaci plotének mezi 5-7 krčním obratlem. Po této operaci mi byl přiznán částečný invalidní důchod. Přišel další únor a já po srdeční příhodě prodělal další operaci, kde mi byla transplantovaná aortální chlopeň a tři bajpasy. Po této operaci jsem žádal o plný invalidní důchod. Ten mi přiznán nebyl, z důvodů nedosažení nějakých bodů. Proto se na vás obracím s dotazem jestli existuje nějaká kategorizace a co mohu podniknout dál.

Odpověď:

Dobrý den,

v současné době se rozlišuje mezi třemi stupni invalidity a to v závislosti na poklesu pracovní způsobilosti. Pokud došlo k poklesu

a) nejméně o 35 %, avšak nejvíce o 49 %, jedná se o invaliditu prvního stupně,

b) nejméně o 50 %, avšak nejvíce o 69 %, jedná se o invaliditu druhého stupně,

c) nejméně o 70 %, jedná se o invaliditu třetího stupně.

Procentní míry poklesu pracovní schopnosti u jednotlivých chorob stanoví vyhláška č. MPSV 359/2009 Sb., kterou se stanoví procentní míry poklesu pracovní schopnosti a náležitosti posudku o invaliditě a upravuje posuzování pracovní schopnosti pro účely invalidity (vyhláška o posuzování invalidity). Naleznete ji zde.

Pokud je příčinou pracovní neschopnosti více zdravotních postižení, tak se procentní hodnoty nesčítají, ale určí se rozhodující postižení (to které má největší vliv na pracovní schopnost).

V případě, že příčinou nepříznivého zdravotního stavu je více zdravotních postižení a je kvůli tomu pokles pracovní schopnosti větší, než odpovídá horní hranice určená podle rozhodujícího postižení, lze tuto horní hranici zvýšit až o 10 procentních bodů. K zvýšení bodového hodnocení může dojít i pokud postižení znemožní vykonávat dosavadní práci nebo stíží rekvalifikaci. 

Nejvíce však může dojít ke zvýšení o deset procent.

Po nepřiznání „plného“ invalidního důchodu jste mohli podat písemné námitky. Ty se podávají do 30 dnů ode dne oznámení rozhodnutí u kteréhokoliv orgánu správy sociálního zabezpečení.

Nyní se můžete pokusit znovu obrátit na správu sociálního zabezpečení s novou žádostí o změnu stupně invalidity. Zákonem není stanovena doba, po které můžete opětovně požádat o invalidní důchod. Mělo by však dojít ke změně Vašeho zdravotního stavu od doby, kdy o něm bylo rozhodováno naposled. 

Veškeré informace o invalidním důchodu získáte na stránkách České správy sociálního zabezpečení nebo na infolince České správy sociálního zabezpečení, která vyřizuje dotazy veřejnosti a poskytuje informace o důchodech.

Vaše Férová nemocnice

22.2.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS