Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nepřiznání ID, ukončení pracovní neschopnosti

Dobrý den, prosím o radu. Mám po 2 operacích páteře. Stále mám bolesti, jsem střídavě na práškách nebo na injekcích. Obvodní lékařka mi doporučila podat žádost na invalidní důchod, který mi nebyl uznán. Posudková lékařka hned na to donutila obvodní lékařku, aby mi ukončila neschopenku, i když nejsem ještě rok na neschopence (mezi 1 a 2 operací jsem byla na MD), mám stálé bolesti a nejsem schopna jít do práce. V pondělí mám nastoupit do práce, ale nevím, co tam budu dělat s bolestmi a jak dlouho tam vydržím.

Odpověď:

Dobrý den,

proti nepřiznání důchodu můžete podat námitky, které je nutné podat do třiceti dnů od rozhodnutí o nepřiznání důchodu. Podrobný postup podání námitek naleznete v odpovědi na obdobný dotaz zde, kterým se naše poradna zabývala.

Pokud máte za to, že posouzení dočasné pracovní neschopnosti Vaší ošetřující lékařkou není správné, můžete do tří dnů ode dne obdržení posouzení podat návrh na přezkoumání. Návrh musíte podat prostřednictvím ošetřující lékařky k vedoucímu zdravotnického zařízení. (Pokud Vaše lékařka nemá vedoucího, podává se návrh přímo ošetřující lékařce.)

Jestliže vedoucí (případně přímo ošetřující lékařka) návrhu nevyhoví, postoupí jej do pěti dnů příslušnému správnímu úřadu. Tím je ten orgán, který zdravotnické zařízení zřídil nebo registroval. Většinou se jedná o krajský úřad nebo ministerstvo zdravotnictví.

Ten odvolání buď zamítne, nebo posouzení zruší a vrátí k vydání nového nebo doplňujícího.
Pokud nastoupíte do práce a nebudete schopná vykonávat práci, můžete znovu zajít za lékařkou, aby Vám vypsala novou práce neschopnost.

Zároveň máte možnost podat stížnost na postup posudkové lékařky. Posudková lékařka má právo navrhnout správě sociálního zabezpečení, aby ukončila Vaši pracovní neschopnost, ale nemůže „tlačit“ na Vaši lékařku, aby tak učinila ona. Bližší informace o stížnosti naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

17.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS