Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neomezené vycházky u pracovní neschopnosti

Dobrý den.

Mám problém s opakovaným přiznáním neomezených vycházek v rámci mé dočasné pracovní neschopnosti. 

Od praktického lékaře mám vystavenou žádost s diagnózou /doporučením/ od psychiatra: "Pacient trpí zhoršenými panickými stavy s uzavřených prostor apod., a proto doporučuji neomezené vycházky." Na Okresní správě sociálního zabezpečení mi bylo řečeno, že zákon se nevztahuje na psychické potíže a že mi přijde vyrozumění. Osobně si myslím, že mi neomezené vycházky nepřiznají. Dále se musím starat o mého otce, který bydlí cca 1 km od mého bydliště a má pseudodemenci, takže k němu musím často ten kousek dojít, což mi nedělá problém a procházka mi naopak udělá jen dobře. Během mé pracovní neschopnosti s předchozím povolením neomezených vycházek došlo k zadušení mého otce. Kdybych v té době neměl neomezené vycházky, tak už tady můj otec není, protože bych mu nemohl poskytnout první pomoc. Ze zákona plyne, že lékař může ve výjimečných případech povolit neomezenou dobu vycházek. Takovým výjimečným případem by mohla být skutečnost, že se v současné době také léčím se zády a musím skoro každý den na rehabilitace a k jiným lékařům, což lze brát jako: "náročný léčebný plán", či "probíhající intenzivní léčba" a současně trpím psychickými potížemi, které lze podřadit pod: "nepříznivé vedlejší účinky léčby". Jinak se můj zdravotní stav s léčbou srdce zlepšil. Na mém zdravotním stavu se nic nezměnilo, proto nechápu, kde je problém? 

Obracím se na vás a předem děkuji za brzkou odpověď.

 

Vojtěch

Odpověď:

Dobrý den,

z Vašeho dotazu vyplývá, že jste opakovaně zažádal o povolení neomezených vycházek v rámci dočasné pracovní neschopnosti.

Podle současné právní úpravy již však není možné žádat o neomezené vycházky. Jedninnou možností by pro Vás bylo zažádat o vycházky v maximálním rozsahu 6 hodin s tím, aby Vám povolili zvolit si vždy dobu vycházek podle Vašeho aktuálního zdravotního stavu.

Váš ošetřující lékař rozhodne o povolení, či nepovolení změny vycházek na základě souhlasného, či zamítavého stanoviska okresní správy sociálního zabezpečení. V případě, že s rozhodnutím nebudete souhlasit, můžete využít opravný prostředek. Tímto prostředkem je podle zákona o specifických zdravotních službách návrh na přezkoumání lékařského posudku, který se podává ošetřujícímu lékaři do deseti dnů od obdržení rozhodnutí.

Před tím než podáte opravný prostředek, pokuste se nejprve dohodnout. Můžete se obrátit také na linku ČSSZ i telefonicky, kontakt naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

13.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS