Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Neomezené vycházky

Dobrý den. Jsem těhotná a na neschopence. Mám samozřejmě vycházky, ale někdy nestihnu dojet domů včas, a také kdybychom chtěli jet na dovolenou,nebo s dcerou na výlet, ale nejde to, protože kvůli vycházkám, i když těhotenství není nemoc. Můžu po lékaři žádat o neomezené vycházky?

pigi

Odpověď:

 

Dobrý den,

ve Vašem dotaze zmiňujete, že jste na neschopence z důvodu těhotenství, které ovšem není nemoc. Dočasná pracovní neschopnost, kterou Vám lékař udělil, je přisuzována na základě stavu, ve kterém pacient nemůže zejména z důvodu nemoci vykonávat práci. Toto však neznamená, že pouze nemoc a žádný jiný fyzický stav nemůže vést k udělení této neschopnosti, ba právě naopak. I těhotenství, pokud se jedná třeba o rizikové, rozhodně zaslouží toto posouzení.

Rozhodování zda je ten či onen pacient způsobilý či nezpůsobilý vykonávat tu či onu pracovní činnost, nebo zda je či není v jeho případě vhodné udělit mu omezené či neomezené vycházky, probíhá individuálně a na základě zdravotního stavu pacienta.

Bohužel v naší poradně, která je poradnou právní, nepracuje žádný lékař (a navíc ani nepíšete, co je vlastně důvodem vaší pracovní neschopnosti), tudíž vám nedokážeme říct, zda by měl lékař povolit změnu vycházek z omezených na neomezené. Pokud si však myslíte, že byste měla mít neomezené vycházky, můžete svého lékaře samozřejmě požádat o jejich změnu. Jestli lékař změnu vycházek nepovolí, můžete zvolit postup, který jsme blíže popsali zde.

Vaše Férová nemocnice

25.7.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS