Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská po výpovědi

Dobrý den,


dne 25.7.2012 jsem obdržela výpověď z pracovního poměru pro nadbytečnost a pracovní poměr by měl skončit dnem 30.9.2012. Od 14.8.2012 jsem na nemocenské, podle neurologa je možné, že doba léčení bude delší než než dva měsíce.

Moje ošetřující (obvodní) lékařka mi oznámila, že nejpozději dnem 27.9.2012 mi musí pracovní neschopenku ukončit, i když nebudu moci pracovat, ale na ÚP prý se můžu nahlásit. Prý se dávky nemocenské změní v jiné dávky. Chtěla po mě pracovní smlouvu a ať podepíši, že jsem ve výpovědní době. Oháněla se nějakým § 55, ale kterého zákona nevím.


Dotaz zní?
1. má nárok ošetřující (obvodní) lékař požadovat od pacienta pracovní smlouvu?
2. je pravda, že mi musí ukončit pracovní neschopenku z důvodu, že jsem obdržela v zaměstnání výpověď.
3. který zákon ji toto nařizuje.
4. neodporuje její vyjádření § 53 zákoníku práce odstavce 2?

Dosud jsem se domnívala,že ukončení nemocenské je na základě vyléčení či vyčerpání podpůrčí doby.


Děkuji za odpověď.

Jana

Odpověď:

Dobrý den,

naše odpověď navazuje na vaše otázky, na konci naleznete radu, jak dále postupovat.

1. O nároku na shlédnutí pracovní smlouvy zákon nehovoří, ovšem lékař má nárok od Vašeho zaměstnavatele požadovat veškeré informace o pracovním zařazení, náplni práce a pracovních podmínkách. Tedy pokud lékař shledá, že tyto informace může získat z pracovní smlouvy je možné aby ji požadoval po zaměstnavateli, ale nemůže ji chtít po vás.

2. Ukončení pracovního poměru na trvání pracovní neschopnosti nemá vliv. Pokud Vám současný zdravotní stav neumožňuje vykonávat pracovní činnost, Váš lékař pracovní neschopnost ukončit nemá .

3. Tyto otázky řeší zákon 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění, ale upozorňujeme na to, že postup navrhovaný vaší lékařkou v něm není, zmiňovaný § 55 řeší, co je dočasná pracovní neschopnost.

4. Doba dočasné pracovní neschopnosti se považuje za ochrannou dobu, ve které není možné ukončit pracovní poměr (vyjma dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem). Fakt, že jste ve výpovědní době nemůže ovlivnit rozhodnutí lékaře o dočasné pracovní neschopnosti. Toto rozhodnutí se musí zakládat pouze na Vašem zdravotním stavu vzhledem k výkonu současné pracovní činnosti. 

Pokuste se na tomto dohodnout s Vaším lékařem a vysvětlit jí, že nemá zákonný důvod ukončit Vám pracovní neschopnost z důvodu uplynutí výpovědní doby. Jediným důvodem může být právě uzdravení, či uplynutí podpůrčí doby (a i zde se dá i následně prodloužit).

Vaše Férová nemocnice

27.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS