Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská po uplynutí podpůrčí doby

Dobrý den,

prosím o radu, jsem již 17 měsíců doma po úraze - tříštivá zlomenina kotníků, zdravotní stav není dobrý, vyčerpala jsem již 380 dnů podpůrčí doby, byla jsem již po druhé na LPS - prodlouženo tedy o 190 dnů. Chtěla jsem se zeptat, jestli mám ještě nárok na další placenou podpůrčí dobu nebo si musím zkusit podat žádost o invalidní důchod. Děkuji

Karel

Odpověď:

Dobrý den,

po vyčerpání podpůrčí doby 380 dnů máte možnost podat žádost o prodloužení výplaty nemocenského. O té rozhodně Okresní správa sociálního zabezpečeníí (OSSZ), na základě vyjádření jejich lékaře po posouzení Vašeho zdravotního stavu. Lhůta pro vydání rozhodnutí je standardně 30 dnů ode dne podání žádosti. Předpokladem je, že lze očekávat, že pojištěnec, tedy Vy, nabude v krátké době pracovní schopnosti, a to i k jiné než dosavadní pojištěné pracovní činnosti.

Takto žádat o prodloužení můžete i opakovaně, přičemž doba každého jednotlivého prodloužení výplaty nemocenského nemůže přesáhnout 3 měsíce. Nemocenskou lze takto vyplácet nejdéle po dobu 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby.

Zkuste si také zažádat o invalidní důchod. Návod jak postupovat naleznete na našich internetových stránkách v sekci Lékařské posudky a neschopenky - Invalidní důchod.

 

Vaše Férová nemocnice

12.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS