Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská hned po mateřské dovolené

Dobrý den, v současné době jsem na mateřské dovolené s prvním dítětem. Mateřská dovolená mi končí 25. 8. 2010, kdy bude mít dcera 3 roky. Poté bych měla dne 26. 8. 2010 nastoupit do zaměstnání. Jenže čekám druhé dítě a na další mateřskou dovolenou bych měla nastoupit koncem listopadu. Mám ale rizikové těhotenství a tak musím hned na mateřskou dovolenou navázat nemocenskou. Chtěla jsem se zeptat, jestli je to možné a z čeho se mi bude nemocenská počítat a vyplácet, jestli z platu nebo z předcházející mateřské. Nebo jestli je nutné, abych alespoň na 1 den nastoupila do zaměstnání a nemocenská se mi poté počítala z platu? A dále by mě zajímalo, z čeho se mi bude počítat PPM, když nastoupím v listopadu na další mateřskou dovolenou a jestli si budu moci zvolit variantu 2, 3, nebo 4 roky na mateřské? Nebo zda automaticky dostanu mateřskou na 4 roky a hned rodičovský příspěvek.

Odpověď:

Dobrý den,

na Váš dotaz, zda můžete nastoupit na nemocenskou po „mateřské“ (rodičovské dovolené), odpovídám kladně, s tím, že dávky nemocenského a následně i peněžitá pomoc v mateřství (dále jen PPM) by měly být vypočteny z Vašeho posledního započitatelného příjmu, tj. z příjmu, který jste měla před nástupem na mateřskou.

Zákon stanoví, že jestliže pojištěnec v rozhodném období 1 roku před nemocenskou nemá započitatelný příjem (např. mzdu), je rozhodným obdobím pro výpočet první předchozí kalendářní rok, v němž tento příjem měl.
Nárok na PPM pak vzniká osobě, která byla účastna na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech přede dnem nástupu na PPM. Přičemž do této doby se započítává i období rodičovské dovolené, což je Váš případ.

Co se týče výběru mezi dvou, tří, nebo čtyřletou variantou čerpání rodičovského příspěvku („mateřské“), máte právo si vybrat Vám vyhovující variantu. Jediné omezení je stanoveno pro dvouletou variantu. Abyste si ji mohla zvolit, musíte mít nárok na PPM alespoň ve výši 380 Kč za den. Zároveň si tuto variantu můžete zvolit, jen do určitého věku dítěte.

Bližší informace Vám mohou poskytnout v poradně na stránkách Apéria.

Podobnými dotazy jsme se již v naší poradně zabývali, více se dočtete např. zde a zde.

Vaše férová nemocnice

14.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS