Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská a smlouva na dobu určitou

Syn odmaturoval 21. 5., není zatím přihlášený na pracovním úřadě. Od 1. 7. si sehnal brigádu, má podepsanou smlouvu na dobu určitou do 16. 7. Dne 5. 7. se mu stal úraz. Má nárok na nemocenské dávky? Jestli ano, tak jak dlouho, po dobu trvání smlouvy nebo i déle? Jedná se o dlouhodobější léčbu. Jak máme postupovat po uplynutí podepsané pracovní smlouvy? Myslím tím pracovní úřad, zdravotní pojišťovna atd. Za odpověď vám děkuji

Odpověď:

Dobrý den,

u pracovního poměru na dobu určitou nemá na skončení pracovního poměru dočasná pracovní neschopnost vliv. Pracovní poměr skončí klasicky uplynutím doby, na kterou byl pracovní poměr sjednaný.

Ukončení pracovního poměru ale nebude mít na dočasnou pracovní neschopnost vliv, nemocenské bude Váš syn dostávat normálně dál.

Na pracovní úřad je možné se přihlásit až po skončení dočasné pracovní neschopnosti, během dočasné pracovní neschopnosti se totiž uchazečem o zaměstnání Váš syn stát nemůžete.

Po dobu, kdy bude Váš syn pobírat nemocenské, za něj bude zdravotní pojištění platit stát. Oznamovací povinnost vůči pojišťovně by měl splnit zaměstnavatel Vašeho syna, bylo by ale dobré si u něj ověřit, zda ukončení pracovního poměru a dočasnou pracovní neschopnost pojišťovně skutečně nahlásil. Pokud ne, má povinnost tyto skutečnosti oznámit zaměstnanec.

Vaše Férová nemocnice

6.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS