Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocenská a následné rizikové těhotenství

Dobrý den,

ráda bych se zeptala na následující. Jsem v pracovní neschopnosti cca. třičtvrtě roku, vím, že maximální délka je 380 dní podpůrčí doby. Co dělat však v případě, že jdu po třičtvrtě roce pracovní neschopnosti na rizikové těhotenství, tudíž na další neschopenku až do porodu (do zaměstnání se již nevrátím), je možné PN v takovém případě prodloužit?

Děkuji.

35

Odpověď:

Dobrý den, 

zákon o nemocenském pojištění říká, že trvá podpůrčí doba maximálně 380 kalendářních dnů. V přepočtu tato doba odpovídá přibližně 13 měsícům. Podpůrčí dobou je doba, po kterou má být vypláceno nemocenské. 

Zákon o nemocenském pojištění nám v § 26 odst. 2 ve zjednodušené podobě říká, že pokud vznikne nárok na nemocenské z důvodu dočasné pracovní neschopnosti, započítávají se do podpůrčí doby i doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem dočasné pracovní neschopnosti. Předchozí období dočasné pracovní neschopnosti se započítávají do podpůrčí doby, i když při nich nemocenské nenáleželo. Tento postup se nepoužije v případě, kdy pojištěná činnost trvala aspoň 190 kalendářních dnů od skončení poslední dočasné pracovní neschopnosti. 

Ve vaší situaci by bylo možné využít postupu, který je zmíněný v § 27 zákona o nemocenském pojištění. Ten uvádí, že i po uplynutí podpůrčí doby lze vyplácet nemocenské na základě žádosti pojištěnce. Musí však být splněna podmínka, že podle vyjádření posudkového lékaře lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti (např. k jednodušší práci). O takové žádosti rozhodne okresní správa sociálního zabezpečení a určí zároveň dobu, po kterou Vám budou dávky vypláceny. Žádost lze podat i opakovaně, ale uplatní se maximální doba 350 dní.

Vaše Férová nemocnice

30.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS