Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání

Dobrý den. V roce 2011 mi byla přiznána nemoc z povolání a z toho důvodu mě zaměstnavatel přeřadil na jinou práci. Od té doby dostávám část mzdy od zaměstnavatele a zbytek mi doplácí pojišťovna. Výpočet výsledné částky nechápu, protože je každý měsíc jiná. Teď k mému dotazu. Nedá se nějakým způsobem požádat o přepočítání této měsíční částky? Průměrné výdělky se zvyšují, inflace a ceny rostou. Přece mi celý život nemůže zůstat částka vypočtená v roce 2011. Děkuji za odpověď.

Zdeněk

Odpověď:

 

Dobrý den, 

náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti vzniklé nemocí z povolání se vypočítává jako rozdíl mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaného po zjištění nemoci z povolání. Zákoník práce přitom myslí na ekonomické změny ve společnosti a v § 390 odst. 2 říká, že vláda může vzhledem ke změnám ve vývoji mzdové úrovně upravit podmínky a výši náhrady za ztrátu na výdělku.

Vláda tak opravdu činí, a to zpravidla každý rok. Náhradu za ztrátu na výdělku zvyšuje prostřednictvím nařízení vlády, v nichž je uvedena procentuální míra, o kterou se zvyšuje průměrný výdělek rozhodný pro vypočítávání náhrady (tedy původně průměrný výdělek před vznikem škody). Posledním nařízením je nařízení č. 483/2012 Sb., které zvýšilo průměrný výdělek o 0,9%. Úprava náhrady za ztrátu na výdělku se přitom provádí automaticky, bez žádosti zaměstnance.

Změny částky mohou být tedy ovlivněny nařízeními vlády, které zvyšují náhradu za ztrátu na výdělku. Dále však mohou mít vliv i jiné okolnosti, které bohužel nejsme schopni posoudit, jako např. výše Vašeho momentálního výdělku (zvláště je-li proměnlivá). Máte-li dotaz ohledně vypočítávání této částky, doporučujeme obrátit se na zdravotní pojišťovnu, u níž je pojištěn Váš zaměstnavatel. K ní můžete také směřovat případné žádosti o přepočítání této částky. 

Vaše Férová nemocnice 

 

 
 

 

3.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS