Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání - zamítnutí na základe vyjádření hygieny

Dobrý den,

v období od 23.1.2012 do 30.12.2012 jsem pracovala ve firmě, kde jsem pracovala na balení a expedici výrobků střešní krytiny. Je to práce namáhaná hlavně na prsty, kdy pracovnice odebírá jednotlivé kusy a balí do kartónů, ukládá na palety a odváží ručním vozíkem na rampu k expedici. V listopadu 2012 mně firma poslala na kontrolu zdravotního stavu na Kliniku pracovního lékařství  Fakultní nemocnice, kde zjistili na pravé ruce těžký karpální tunel, na ruce levé středně těžký karpální tunel a doporučili operaci na obou rukou a zároveň zažádali o posouzení a vyjádření hygienickou stanici, jestli jde o nemoc z povolání. Na šetření uvedeného problému mě  Krajská hygienické stanice přizvala, sepsala protokol, bez měření, jen pouhým okem na výrobní proces a veškerou práci co jsem zastávala sepsala zápis.


V konečném šetření Krajská hygienické stanice napsala závěr, že nebyly splněny podmínky vzniku nemoci z povolání. Dnes jsem už po operaci pravé ruky, od 5.prosince 2012 jsem na nemocenské a čeká mně operace levé ruky. Prosím Vás o radu, jak mám postupovat, protože se šetřením a s jejich rozhodnutím nesouhlasím. Doktorka z Kliniky pracovního lékařství mi řekla, aby jsem napsala nesouhlas s vyjádřením  Krajské hygienické stanice. Hygiena se odvolává na Nařízení vlády č. 290/1995 Sb. Mám za to, že hygiena neprovedla šetření objektivně, jelikož už v minulosti prováděla zkoušky v prospěch firmy tak, aby mohla provozovat výrobu, na co mám i svědka-vedoucí výroby, kterého donutili k podpisu výpovědi.

Prosím, mám nějakou šanci docílit spravedlnosti? Hraje tady roli krátká doba (cca jeden rok) ve firmě? Děkuji Vám za odpověď.

dixinka

Odpověď:

Dobrý den,

ve vašem případě bychom zvolili následující postup

1. Podejte žádost o změnu vyjádření Krajské hygienické stanice pro účely posuzování nemocí z povolání nebo ohrožení nemocí z povolání přímo u  Krajské hygienické stanice (jejich seznam s kontaktními údaji naleznete zde). Když  Krajská hygienické stanice změní svoje vyjádření, obraťte se opětovně na příslušnou Kliniku pracovního lékařství  o vydání lékařského posudku o zjištění (uznání) nemoci z povolání (seznam klinik naleznete zde).

2. V případě, že Krajské hygienické stanice odmítne změnit své vyjádření, doporučil bych zkusit podat žádost o zrušení vyjádření  Krajské hygienické stanice přímo na Ministerstvu zdravotnictví (kontaktní údaje naleznete zde). Když Ministerstvo zdravotnictví zruší vyjádření Krajské hygienické stanice, obraťte se opětovně na příslušnou Kliniku pracovního lékařství o vydání lékařského posudku o zjištění (uznání) nemoci z povolání.

Na Vaši otázku vlivu délky zaměstnání na posouzení nemoci z povolání bohužel nejsme schopni odpovědět, jedná se o otázku pro lékaře. Bylo by dobré, kdybyste svou argumentaci měla podloženou názory lékařů z Kliniky pracovního lékařství. Rozhodně svou situaci prodiskutujte s lékařem, který Vaší situace rozumí, a ke kterému máte důvěru.

Vaše Férová nemocnice

 

23.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS