Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání

Dobrý den. Pracovala jsem 5 let v pekárně. 5 roků v kanceláři a opět 4 roky pracuji v pekárně přímo u zdroje mouky. Jsem 3 měsíce na nemocenské, bylo mi zjištěno astma. Když jsem nastupovala do pekárny, byla jsem zdravá. Chci se zeptat, jestli mám nárok na požádání o kontrolu nemoci z povolání. Když mě obvodní lékař odesílal na plicní, napsal, že žádá o vyšetření z důvodu nemoci z povolání. Zatím probíhá ustálení astma. Alergokologie bude následovat, aspoň tak mi to sdělil lékař na plicním. Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

nyní podstupujete vyšetření, při kterých se zjišťuje, zda se ve Vašem případě jedná o nemoc z povolání. Je třeba upozornit, že nemocí  z povolání není jakákoli nemoc vzniklá v souvislosti s výkonem povolání, ale pouze nemoc uvedená v seznamu nemocí z povolání.

Rozhodování o nemoci z povolání nepřísluší Vašemu ošetřujícímu lékaři, ale příslušnému středisku nemocí z povolání. Seznam těchto středisek naleznete zde.

Na příslušné středisko Vás odešle po ukončení vyšetření Váš ošetřující lékař s lékařskou zprávou, v níž žádá o posouzení, zda je Vaše nemoc nemocí z povolání. Případně si tam můžete zajít i Vy sama. 

Více informací o nemocech z povolání naleznete např. zde.

Vaše Férová nemocnice

19.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS