Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc z povolání

Dobrý den, byla mi uznána nemoc z povolání. V práci by mě měli přeřadit na jinou práci, ale nestalo se. Jak mám dále reagovat? Když dám sama výpověď, mám nárok na nějaké odstupné? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud podle lékařského posudku nemůžete dále konat práci bez vážného ohrožení na zdraví kvůli uznané nemoci z povolání, je zaměstnavatel povinen Vás převést do 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku na jinou práci. Jestliže tak neučiní, můžete pracovní poměr Vy sama okamžitě zrušit, jelikož tato situace je jedním ze dvou důvodů pro okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem. V tomto případě Vám bude náležet odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.

Pokud lékařský posudek stanovuje, že nesmíte dále konat dosavadní práci pro onemocnění nemocí z povolání, a zaměstnavatel pro Vás nemá jinou vhodnou práci, může Vám dát výpověď. Za této situace by Vám náleželo odstupné ve výši nejméně dvanáctinásobku průměrného výdělku.

Pokud pro Vás zaměstnavatel nemá jinou vhodnou práci, na kterou by Vás převedl, a ani Vám sám nedá výpověď, je to jiná překážka na straně zaměstnavatele a měla byste mít nárok na náhradu mzdy ve výši předchozího průměrného výdělku.

Vaše Férová nemocnice

29.9.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS