Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemoc v důsledku pracovního úrazu

Zdravím Vás a přeji hezký den. Prosím o radu: stal se mi pracovní úraz, který mi byl na 95 % přiznán (fraktura pravého zápěstí). V důsledku komplikací a dlouhotrvající léčby Jsem byl nucen příliš zatěžovat levou ruku. Tam mi byl také diagnistikována nemoc "tenisový loket". Po neúspěšné injekční léčbě jsem nucen jít na operaci.
Je možné tuto nemoc nějakým způsobem přiřadit jako nemoc v důsledku pracovního úrazu, popřípadě dostat nějaké odškodné či bolestné? Již nejsem u bývalého zaměstnavatele, ale pracuji jinde a jsem na PN.
Děkuji

MartinaK

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, který ve výše uvedeném dotaze popisujete, by vám při trvání nebo zhoršení takového zdravotního stavu v důsledku pracovního úrazu měl vzniknout nárok na náhradu ztíženého společenského uplatnění. Ostatně podobný dotaz jsme již dříve zodpověděli zde.

Pokud se prokáže, že za současným zdravotním stavem a jeho zhoršením stojí pracovní úraz, který se vám v minulosti stal, vzniká vám právo na náhradu ztíženého společenského uplatnění. Výše náhrady bude určena rozdílem mezi ohodnocením  původního a nově zhoršenému zdravotního stavu. Časový odstup sám o sobě není rozhodující, odškodnéní pracovního úrazu se nepromlčuje. Rovněž není podmínkou k dosažení kompenzace, aby poškozený byl dále ve stejném pracovním poměru, při kterém k původnímu pracovnímu úrazu došlo.

Před tím, než tento krok podniknete, měl byste ovšem vyhledat odborníky na danou právní tématiku, tedy nejlépe advokáta zabývajícího se občanským a pracovním právem. Vhodného advokáta (podle zaměření či místa jeho sídla) můžete nalézt v databázi České advokátní komory.

Vaše Férová nemocnice

1.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS