Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nedodržení lhůty pro vyřízení posudku

Od roku 2002 jsem byla uznána ČID od r. 2004 trvale. Riskla jsem TEp pravého kotníku, ( levý mám po 2 operacích a artrózu II.st,), po roce se mi TEp nepřijala prodělala jsem další 4 náročné operace, nahrazení TEp štěpy z lýtkové kosti atd. Při poslední ortopedické operaci byl postižen nerv a na achilovce se vytvořil tumor. Ten mi v květnu na neurochirurgii odstranili a podvázali nervy. Nohu mám necitlivou, cítím pouze část vnitřní nohy a palec. Dne 10.6. mi na LPK po skončení podpůrčí doby a žádosti a plný invalidní důchod odebrala LPK i ČID, přestože jsem byla ve stavu nemocenském a nedoléčena. Poté mi 2x prodloužila ND a to do 30.11.2010. Okamžitě jsem podala 14.7. 2010 odvolání proti rozhodnutí LPK a do dnešního dne nemám žádné rozhodnutí, přestože mám doporučení od ortopedů a poslední vyjádření, že nejsem schopna vykonávat současnou pracovní činnost, protože jsem odkázána na 2 FH. Dne 24. 7. jsem dostala uvědomění, že bylo moje odvolání převedeno do Olomouce. Po 90-ti denní lhůtě jsem volala do Olomouce a tam mi sdělili, že moje odvolání bylo převedeno 1. 11. do Opavy. Zaměstnavateli jsem doložila, od ortopeda, že nemohu vykonávat současnou práci (knihovna+úklid na zkrácený úvazek) a nevím jak mám dál postupovat, protože mi do 15-ti dnů nenabídli náhradní práci. Ale v zákoně je od závodního lékaře či LPK, která není za půl roku dořešená. Mohu dát tedy ze zdravotních důvodu k 1.12, kdy mi končí DPN (která trvala od 18.6.2009) výpověď podle § 56? Vždyť po půl roce mohu opětovaně žádat při horšení zdravotního stavu invalidní důchod a já do půl roku nemám vyřízené ani odvolání. Toto se také začíná projevovat na mé psychice a už vůbec nemohu spát. Nejistota a neznalosti, nemohoucnost a nečinnost úředníků mě přivádí k šílenství. Napište, jak mám dál postupovat.

Odpověď:

Dobrý den,

nejdříve bychom se věnovali Vaší možnosti podat okamžité ukončení pracovního poměru dle § 56 zákoníku práce. Možnost okamžitého ukončení pracovního poměru je vázána na dva předpoklady: posudek  lékaře závodní preventivní péče a nepřevedení zaměstnavatelem na vhodné místo. Takže pokud jste zaměstnavateli doložila od ortopeda, pokud to je zároveň Váš zavodní lékař, že nemůžete vykonávat dosavadní práci a zaměstnavatel Vás nepřevedl na vhodné místo, tak můžete podat okamžité ukončení pracovního poměru. V tom případě Vám bude náležet odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.  Pokud Váš ortoped není lékařem závodní preventivní péče, tak si musíte nejprve získat posudek od lékaře závodní preventivní péče.  Posudek o nemožností výkonu dosavadní práce  nemá sám o sobě nic společného s posudkem lékařské komise o Vašem nároku na invalidní důchod, jsou to dva rozdílné posudky, které mohou, pro Vás dopadnout zcela rozdílně.

Invalidní důchod

Proti rozhodnutí o nepřiznání invalidního důchodů se podává řádný opravný prostředek v podobě námitky (nikoliv odvolání).  Lhůta pro rozhodnutí o námitce proti rozhodnutí lékařské posudkové komise je maximálně 90 dnů a začíná běžet  dnem doručení námitek orgánu sociálního zabezpečení, který je příslušný k rozhodnutí o námitkách. Podle toho co píšete, začal běžet 90 lhůta Vaším podáním z 14. 7. a tím pádem skončila 12. 10. 2010. Náleží Vám právo ke zjednání nápravy prostřednictvím ustanovení o ochraně před nečinností dle správního řádu. Měla by jste uvědomit nadřízený správní orgán (Ministerstvu práce a sociálních věcí) o nedodržení lhůty k vyřízení Vaší námitky. Ministerstvo musí z moci úřední uskutečnit opatření proti nečinnosti, jakmile se o tom dozví.  Nadřízený správní orgán může např. přikázat nečinnému správnímu orgánu, aby ve stanovené lhůtě učinil potřebná opatření ke zjednání nápravy nebo vydal rozhodnutí, nebo může usnesením převzít věc a rozhodnout namísto nečinného správního orgánu, nebo usnesením pověřit jiný správní orgán ve svém správním obvodu vedením řízení.

V případě, že by ani tento postup nevedl k odstranění nečinnosti, můžete se bránit u soudu. Můžete podat žalobu na ochranu před nečinností správního orgánu. Podmínkou pro podání této žaloby je bezvýsledné vyčerpání všech možností ochrany před nečinností, jestliže podáte žádost u Ministerstva k odstranění nečinnosti, je ve Vašem případě tento požadavek naplněn. Jestliže budete chtít řešit věc u soudu, doporučujeme Vám nejdříve věc konzultovat s advokátem, který se specializuje na správní právo. Seznam advokátu dle zaměření a jejich sídla naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

18.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS