Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Návrh na přezkoumání posudku o zdravotní způsobilosti k práci

Dobrý den,
mám dotaz , jak se správně odvolat proti posudku o zdravotní způsobilosti k práci, tedy tak aby toto odvolání mělo naději na úspěch jak po formální stránce, tak po stránce věcné.
Stručně můj příběh:pracoval jsem u firmy jako geodet v zahraničí na stavbách a dolech na železnou rudu. Při vstupu do firmy jsem byl na vstupní prohlídce u závodního lékaře. Uvedl jsem pravdivě všechny problémy se zdravím v minulosti, ale byl jsem shledán schopným práce v zahraničí v extrémních podmínkách.Pak jsem onemocněl bez určení přesnější diagnozy na 8 měsíců, diagnozy se různí: chronická borelioza, chronický únavový syndrom a další a další, jak si tak čeští lékaři tápou a marně hledají škatulky... Můj stav se za tu dobu stabilizoval, nikoli však výsledky testů paměťových protilátek infekcí apod. Ty však mohou být nepříznivé dokonce života a pacient může být klinicky v pořádku a cítit se dobře, což je také můj případ. Závodnímu lékaři jsem posílal průběžně výsledky specialistů, kteří také nic jasného nedefinovali, především imunolog, jehož zpráva byla také alibisticky neslaně nemastná. Imunolog se závodním se odvolávali jeden na druhého, že to je na tom druhém...Závodní lékař dokonce založil či ztratil mnou průběžně posílané výsledky specialistů, což popřel a musel jsem mu je poslat znovu. Přestože jsem se nabízel k osobní prohlídce a to bydlím 300 km od jeho pracoviště, ani mě nechtěl vidět, že to je zbytečné a rozhodne na základě testů od specialistů. Poté co jsem si vynutil osobní schůzku se závodním lékařem ve firmě, firma zaslala oficiální žádost a domluvila osobní prohlídku u závodního lékaře.


Dovezl jsem celou svou zdravotní kartu od praktického /obvodního) lékaře. Závodní lékař si ji prolistoval, mě udělal základní vyšetření (tlak, vidění, rovnováha, ohebnost páteře, prohmat břicha, dotazování na aktuální stav). Na kartě ani na mě dle jeho vlastních slov nic neshledal, ale přesto napsal že nemohu vykonávat práci v zahraničí v extrémních podmínkách. Extrémní podmínky si definovala firma, práce je často v dolech a někdy ve výškách.

Lékař napsal, že jsem schopen pracovat pouze v ČR a práce v kategorii I. a zdůvodňoval to už před mnou a firmou vynucenou schůzkou tímto:Vážený pane inžnýre, snažil jsem se odpovědně posoudit Vaše nálezy i celkový zdravotní stav. Došel jsem k závěru, že díky mnohočetným obtížím, které se dlouhodobě nezlešují, není možné, abyste pracoval v extrémních podmínkách v zahraničí. Dlouhé cesty, nepravidelný režim a též nedostetčný přístup k odborné lékařské péči je pro Vás tč zcela nevhodný.Doporučím Vašemu zaměstnavateli přeřazení na kancelářskou práci v ČR, resp. v sídle firmy.


S tím já samozřejmě nesouhlasím, neboť stejně "extrémní " či extrémnější může být zrovna tak práce v ČR, jako ve Švédsku.

Děkuji vám za vaše rady a podněty.
 

lanča

Odpověď:

Dobrý den,

v případě, že máte za to, že lékařský posudek je nesprávný, můžete do 10 pracovních dnů, ode dne jeho prokazatelného předání, podat návrh na jeho přezkoumání lékaři, který posudek vydal.

Do návrhu můžete uvést všechny skutečnosti, které mají podle vašeho názoru vliv na posouzení vaší způsobilosti k práci. Například můžete uvést, že lékař nevzal v potaz skutečnosti či materiály, které mohou být pro ve vaší situaci podstatné. Pokud se objevily další rozhodné skutečnosti, nezapomeňte je uvést. Nakonec nezapomeňte uvést čeho se domáháte. To bude pravděpodobně odlišné posouzení Vašeho zdravotního stavu, v tom smyslu, že jste způsobilý vykonávat danou práci.

Vyhoví-li lékař návrhu na přezkoumání v plném rozsahu, pak napadený lékařský posudek bezodkladně zruší a na základě zjištěných skutečností, popřípadě nového posouzení zdravotní způsobilosti, vydá posudek nový.

Pokud nevyhoví, tak pokud se jedná o lékařský posudek o zdravotní způsobilosti, postoupí spis s návrhem na přezkoumání do 10 pracovních dnů ode dne jeho doručení, příslušnému správnímu orgánu, kterým je krajský úřad.  V ostatních případech, ve kterých lékař neposuzuje zdravotní způsobilost, spis postoupí krajskému úřadu do 30 dnů.

Krajský úřad při přezkoumání lékařského posudku zjišťuje, zda napadený lékařský posudek splňuje všechny náležitosti a zda

  1. bylo posouzení zdravotní způsobilosti provedeno k tomu oprávněným poskytovatelem,
  2. byly provedeny lékařské prohlídky, které stanoví předpisy nebo které indikoval posuzující lékař
  3. byl Váš zdravotní stav pro účely zdravotního posouzení zjištěn úplně a

  4. závěr o posouzení Vaší zdravotní způsobilosti  odpovídá aktuálně zjištěnému zdravotnímu stavu;

krajský úřad poté do 30 pracovních dnů rozhodne a může návrh zamítnou a  lékařský posudek potvrdit, nebo posudek zruší a vrátí věc poskytovateli k vydání nového lékařského posudku.

Skutečnost, která by Vám mohla pomoci, je také odlišné zhodnocení Vašeho zdravotního stavu dalším znaleckým posudkem, který si můžete nechat vypracovat. Pokuste se najít lékaře, ke kterému máte důvěru, a který by Vám vyšel vstříc a váš zdravotní stav posoudil odlišně, tak, aby jste znovu mohl vykonávat vaši práci.

Vaše Férová nemocnice

27.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS