Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Následky kontroly při nemocenské

Dobrý den, prosím o radu, byla u mne kontrola před 10 hod. Já jsem byla doma, ale nemám vizitku na dveřích, tak mi napsaly, že jsem nebyla doma. Mám sepsaný protokol. V den kontroly jsem byla doma do 14.30 hod., označení bytu nemám, protože jsem sama a bojím se bezdomovců, kteří dům navštěvují. Označení si udělám. Potřebuji vědět, co mě bude čekat.

Odpověď:

Dobrý den,

jako osoba dočasně práce neschopná máte ze zákona určité povinnosti, zejména dodržovat režim dočasně práce neschopného pojištěnce, či umožnit příslušnému orgánu nemocenského pojištění kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného.

Na druhou stranu, žádný právní předpis zcela přesně neupravuje, jak kontrola probíhá. Zaměstnanec má pouze povinnost kontrolu umožnit, není však výslovně stanoveno, jak ji musí splnit. Obvykle se dovozuje, že zaměstnanec musí mít byt označen jmenovkou a dále musí být funkční zvonek.

Pokud práce neschopný občan poruší ošetřujícím lékařem stanovený režim dočasně práce neschopného pojištěnce, může mu být nemocenské dočasně sníženo nebo zcela odejmuto, a to na dobu nejdéle 100 kalendářních dnů ode dne porušení režimu, ne však déle než do skončení dočasné pracovní neschopnosti, při níž došlo k porušení tohoto režimu.

Jestliže Vám bylo nemocenské již vyplaceno a rozhodne se o snížení či odejmutí nemocenského, považují se vyplacené částky za přeplatek, který je pojištěnec povinen plátci dávky uhradit.

Při závažném porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce může příslušná správa sociálního zabezpečení dále uložit pokutu až do výše 20 000 Kč.

Z Vašeho dotazu zcela přesně nevyplývá, v jakém období dočasné pracovní neschopnosti k porušení došlo, proto ještě dodávám, že dojde-li k porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce v prvních 14 kalendářních dnech jejího trvání, tj. ještě v době, kdy zaměstnavatel poskytuje při dočasné pracovní neschopnosti náhradu mzdy, může v takovém případě náhradu mzdy, se zřetelem na závažnost porušení, snížit nebo neposkytnout.

Pro úplnost ještě dodávám, že porušení režimu dočasně práce neschopného pojištěnce projednává příslušná správa sociálního zabezpečení, proti jejímuž rozhodnutí o krácení nebo odejmutí nemocenského můžete podat odvolání, dle poučení na daném rozhodnutí uvedeném. Dobré by pro Vás bylo, kdyby jste např. měla nějaké svědky (sousedka, poštovní doručovatelka), že jste v inkriminovanou dobu byla doma.

Bližší informace o kontrolách při dočasné pracovní neschopnosti naleznete zde

Vaše Férová nemocnice

19.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS