Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na zotavenou/bolestné po dopravní nehodě

Dobrý den. 
Jsem řidič z povolání a utrpěl jsem dopravní nehodu. Bezprostředně po nehodě mi nic nebylo, ale druhý den mě začalo bolet  "celé tělo".
Mám nárok na zotavenou, popřípadě nějaké bolestné od zaměstnavatele?

 

Krulis

Odpověď:

Dobrý den,

jestliže jste utrpěl úraz při dopravní nehodě, ke které došlo v době, kdy jste plnil své pracovní úkoly, pak vám vznikají vůči odpovědnému zaměstnavateli finanční nároky, konkrétně ve formě náhrady za:

- ztrátu na výdělku

- bolest a ztížení společenského uplatnění

- účelně vynaložené náklady spojené s léčením

- věcnou škodu.

Zaměstnavatel se však může zcela či částečně zprostit odpovědnosti (tj. povinnosti splnit uvedené finanční nároky), pokud prokáže, že došlo k porušení povinnosti zaměstnancem. Dále se může zaměstnavatel zprostit odpovědnosti, pokud k úrazu došlo proto, že se zaměstnanec choval lehkomyslně či zjevně neopatrně.

 

Doporučujeme Vám postup při uplatnění nároku na toto odškodnění konzultovat s Vaším zaměstnavatelem. Zaměstnavatelé jsou povinně pojištěni pro případ uplatňování nároků z pracovních úrazů a při vzniku pracovního úrazu mají povinnost sepsat záznam o úrazu a odeslat jej bez zbytečného odkladu této pojišťovně. Ta po získání všech podkladů, vyplatí zaměstnanci odškodné.

Jedním z podkladů pro přiznání odškodnění pojišťovnou je posouzení lékaře o bolestném a ztížení společenského uplatnění, k jehož sepsání dochází zpravidla po ukončení dočasné pracovní neschopnosti. Postup při posuzování tohoto nároku může však být v praxi různý. V každém případě je ale třeba, aby následky Vámi úrazu utrpěného při dopravní nehodě posoudil lékař.

 

Pokud jste nemohl kvůli danému pracovnímu úrazu vykonávat svou práci (jedná se o tzv. dočasnou pracovní neschopnost), postupuje se stejně jako v případě běžné nemoci či jiného úrazu. Jde o přiznání nemocenských dávek, jejichž výše se vypočítává z tzv. vyměřovacího základu (zjednodušeně řečeno z vašeho průměrného výdělku) a jde o 60% denního vyměřovacího základu za kalendářní den nemoci. I zde je důležité pamatovat na to, že o pracovní neschopnosti rozhoduje lékař.

Vaše Férová nemocnice

13.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS