Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na placené lázně

Jsem po šestínásobné operací páteře. Páteř mám vystuženou šesti šrouby, můj stav trvá několik roků a jen jednou jsem byl v lázních v květnu 2010.  Kdy můžu požádat o příspěvkové lázně?

Zdeno

Odpověď:

Dobrý den,

odpověď na váš dotaz se ukrývá ve vyhlášce Ministerstva zdravotnictví, kterou se stanoví indikační seznam pro lázeňskou péči, jež obsahuje seznam onemocnění, úrazů a lékařských výkonů zakládajících nárok na lázně. Mimo toto vyhláška rovněž upravuje detaily přislušných nároků, včetně frekvence, v jaké je lze uplatnit.

Naše poradna je poradnou právní a nikoliv zdravotní, tedy mezi námi nepůsobí žádní lékaři, nicméně se domníváme, že váš zdavotní stav je možno podřadit pod pojem: "Stavy po úrazech pohybového ústrojí a po ortopedických operacích včetně stavů po operacích plotének a stenóz kanálu páteřního."

V tomto případě vyhláška hovoří o nároku na komplexní příspěvkovou péči v době do 1 roku od úrazu či operace. Doporučení, které je pro žádost nezbytné vám musí udělit chirurg, ortoped, neurolog nebo rehabilitační lékař. Nijak iž vyhláška nehovoří o možnosti absolvovat lázeňský pobyt vícekrát, navíc vzhledem k datu, kdy jste jej absolvoval poprvé, si lze domýšlet, že ve vašem případě již uplynula ona roční lhůta.

Samozřejmě že díky docela obecným informacím, které ve svém dotaze uvádíte, neznáme přesný průběh vaší léčby, a tak byste si měl o otázce lázeňské péče pohovořit s vaším ošetřujícím lékařem. Nicméně dle toho, jak na nás vaše situace působí můžeme usoudit, že na opakovaný příspěvkový pobyt v lázních již podle všeho nárok nemáte.

Vaše Férová nemocnice

1.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS