Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství

Dobrý den, v práci jsem dala po dvou letech výpověď, ale v té ochranné lhůtě 7 dnů jsem zjistila těhotenství a během tří dnů dala do práce neschopenku (ta trvala od 13. 11. 2009 do 9. 6. 2010), tu přijali a vzali si zpátky i zápočtový list. Jenže mezitím jsem se zaevidovala na úřad práce, kam jsem se po zjištění těhotenství šla zase odevidovat, ale řekli mi, že tam chodit musím, abych dostala mateřskou. No a nyní jsem dala do práce ukončení neschopenky a poslala na OSSZ žádost o peněžitou pomoc v mateřství, jenže ti mi napsali, že mi zaniklo 8. 11. 2009 pojištění, takže nevzniká nárok na výplatu dávky nemocenského pojištění - peněžité pomoci v mateřství a že musím být na mateřské 4 roky. Vůbec nevím, co mám dělat nebo kde jsem udělala chybu?

Odpověď:

Dobrý den,

pro peněžitou pomoc v mateřství existuje specifická ochranná lhůta 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění, tedy ode dne, kdy Vám skončil Váš pracovní poměr.

Pokud Váš pracovní poměr skončil dne 8. 11. 2009, měla byste na tuto dávku nárok, pokud byste na peněžitou pomoc v mateřství nastoupila do 7. 5. 2010. Na peněžitou pomoc v mateřství lze nastoupit nejdříve 8 týdnů před plánovaným datem porodu. Nejde tedy o Vaši chybu, ale do této ochranné doby jste se bohužel již nevešla.

I bez nároku na peněžitou pomoc v mateřství ale budete mít nárok na rodičovský příspěvek a to už od narození dítěte. Nebudete si ovšem moci vybrat délku čerpání, ale máte nárok pouze na 4letou délku čerpání tohoto příspěvku.

Pro více informací se můžete obrátit na Aperio.cz

Vaše Férová nemocnice

8.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS