Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na novou nemocenskou

Přeji hezký den a obracím se na Vás s tímto dotazem. Po pádu ze schodů jsem utrpěla komplikovanou zlomeninu spojenou s roztříštěním levého lokte. Byla jsem operována a celou dobu pracovní neschopnosti chodila na rehabilitace a kontroly. Úraz se mi stal 30. 8. 2009 a na neschopence jsem byla od 31. 8. 2009 do 30. 4. 2010. V současné době stále chodím na rehabilitace a bohužel to vypadá, že budu muset podstoupit "revizi nervu ulnáris v kubit. kanálku". Nemohu totiž stále hýbat malíčkem a ani ho necítím. K revizi by se přistoupilo na základě dalšího EMG vyšetření, které musím podstoupit začátkem září, neboť hrozí nehybnost ruky. Zajímalo by mně, zda mám vůbec nárok na další nemocenskou a jak dlouho ji budu moci pobírat, neboť tento zákrok jistě nebude z těch nejjednodušších. Děkuji za odpověď, na kterou budu čekat, neboť jsem z toho opravdu celá špatná, co mě zase čeká.

Odpověď:

Dobrý den,

nemocenské je vypláceno po tzv. podpůrčí dobu. Maximální délka je 380 kalendářních dnů. Do podpůrčí doby se započítávají i doby předchozích dočasných pracovních neschopností, pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem nové pracovní neschopnosti. To se nepoužije v případě, že byste od předchozí dočasné pracovní neschopnosti odpracovala 190 dnů.

Pokud byste tedy odpracovala po skončení minulé dočasné pracovní neschopnosti 190 dnů, měla byste nárok na klasických 380 dnů nemocenské. Pokud ale mezi dvěma pracovními neschopnostmi odpracujete méně než 190 kalendářních dnů, nová podpůrčí doba se bude krátit.

O kolik dní méně budete dostávat nemocenské, zjistíte tak, že si vezmete posledních 380 kalendářních dnů před vznikem aktuální pracovní neschopnosti a zjistíte, na kolik z těchto dní připadaly předchozí pracovní neschopnosti.

Tyto dny potom odečtete od 380 dnů, po které by Vám nemocenské náleželo normálně.

Pokud tedy budete na novou nemocenskou nastupovat počátkem září, měla by délka nové podpůrčí doby činit orientačně 4 měsíce.

Vaše Férová nemocnice

13.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS