Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na nemocenskou

Dobrý den, chtěla jsem Vás moc poprosit o radu. 25. 6. jsem nastoupila do práce přes jednu agenturu, jako strojírenský dělník. Po nástupu jsem ale zjistila, že jsem těhotná, nyní už asi 8 týden. Začínám ale pociťovat, že tuto práci přestávám zvládat, jelikož jsem 8h. na nohách. Byla jsem ale předtím asi víc než půl roku hlášená na úřadu práce a před tím na mateřské. Nevím, jestli bych měla nárok na nějakou nemocenskou nebo po jaké době. Nemohu se ani přihlásit znova na úřad práce, protože jsem si tenkrát spletla data, tudíž mě z pracáku na půl roku vyškrtli. Nevím tedy, co mám teď dělat. Předem mockrát děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na nemocenskou máte, záleží ale na Vašem zdravotním stavu, zda Vás lékař uzná dočasně práce neschopnou.

Pokud byste nebyla uznána dočasně práce neschopnou a rozhodla se v zaměstnání skončit a ocitla se tak v tíživé finanční situaci, existuje několik dávek sociálního zabezpečení, které by Vám mohly pomoci např.:

-    dávky státní sociální podpory – jedná se zejména o přídavky na dítě, sociální příspěvek či příspěvek na bydlení; bližší informace naleznete zde.

-    pomoc v hmotné nouzi, která zahrnuje zejména příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení; bližší informace naleznete opět na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde.

Pokud byste měla další dotazy týkající se mateřství a rodičovství, můžete se obrátit na občanské sdružení Aperio , které se na tyto otázky specializuje.

Vaše Férová nemocnice

15.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS