Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na lázně

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, zda mám nárok na lázeňský pobyt hrazený VZP, když jsem 2 měsíce pro laparoskopické operaci cysty na vaječníku a slepého střeva. Je mi 20 let.
Děkuji za odpověď.

Marie

Odpověď:

Dobrý den,

v souladu se zněním zákona o veřejném zdravotním pojištění je lázeňská péče doporučována pacientovi příslušným ošetřujícím lékařem. Tento návrh je následně posouzen příslušným revizním lékařem zdravotní pojišťovny. Při podávání návrhu se ošetřující lékař řídí zaprvé dle faktického zdravotního stavu pacienta, a to s přihlédnutím ke všem možným okolnostem. Zadruhé pak platnou vyhláškou Ministerstva zdravotnictví, která stanovuje indikační seznam onemocnění pro lázeňskou péči.

Podle ní lze komplexní lázeňskou péči poskytnout do 12 měsíců od operace a to po operacích, které byly komplikované nebo s komplikovaným pooperačním průběhem a dále u žen  do 30 let po břišních operacích se vztahem ke krajině malé pánve.

Nejen, že neznáme bližší aspekty vašeho současného zdravotního stavu, ale jsme navíc poradnou právní, která nezaměstnává zdravotnické pracovníky, jež by mohli váš zdravotní stav posoudit. Dovolujeme si však soudit, že operace cyst na vaječnících spadá do oblasti malé pánve. A proto, že splňujete podmínku věku (jste mladší 30 let), měla byste mít na lázně nárok.

Konečné posouzení, zda máte či nemáte nárok na lázeňský pobyt, je ale plně v rukou vašeho ošetřujícího lékaře, jehož rozhodnutí podléhá revizi pojišťovny. 

Vaše Férová nemocnice

26.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS