Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na lázně při onkologickém onemocnění

Mám rakovinu plic a ledviny, kterou mi odoperovali. Jsem po ozářkach. Mám nárok na lázně? Děkuji za odpověď.

důchodce

Odpověď:

Dobrý den,

v souladu se zněním zákona o veřejném zdravotním pojištění je lázeňská péče doporučována pacientovi příslušným ošetřujícím lékařem. Tento návrh je následně posouzen příslušným revizním lékařem zdravotní pojišťovny. Při podávání návrhu se ošetřující lékař řídí zaprvé dle faktického zdravotního stavu pacienta, a to s přihlédnutím ke všem možným okolnostem. Zadruhé pak platnou vyhláškou Ministerstva zdravotnictví, která stanovuje indikační seznam onemocnění pro lázeňskou péči.

Do seznamu onemocnění, které nárok na lázeňskou péči zakládají, spadají pochopitelně i nemoci onkologického charakteru, avšak i v jejich případě je nutno navíc splnit vyhláškou stanovené podmínky. Dle znění přílohy k výše zmíněné vyhlášce mají na lázeňskou péči nárok "onkologické případy po ukončení komplexní léčby, bez jakýchkoliv známek recidivy." V detailech se pak dočteme následující:

"Léčbu lze poskytnout nemocným v klinické remisi. Komplexní láz. péči lze poskytnout na doporučení klinického onkologa nebo jiného příslušného odborníka zpravidla 1x do 24 měsíců po ukončení komplexní protinádorové léčby. Opakování léčebného pobytu je možné ve formě příspěvkové láz. péče. U nemocných s M. Hodgki lze v indikovaných případech poskytnout komplexní láz. péči opakovaně."

V kontextu informací vámi sdělených ve vašem dotaze a informacích pramenících z příslušné výše uvedené vyhlášky, můžeme konstatovat, že na lázeňskou péči nárok máte, pokud potřebné podmínky (především ukončení léčby a nejevení známek recidivy) splňujete. Nejsme však poradnou zdravotní, nýbrž právní a proto vám nemůžeme s nastíněného zdravotního stavu potvrdit váš nárok s jistotou. Vše záleží nejprve na rozhodnutí vašeho ošetřujícího lékaře, který je jediným povolaným, který váš zdravotní stav zná, a na jeho základě vám může lázně doporučit. Neváhejte proto a oslovte jej s dotazem.

Vaše férová nemocnice

31.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS