Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na invalidní důchod

Dobrý den. Trpím celkovou únavou s postupným zhoršováním stavu až do současnosti, v důsledku zlomeniny klíční kosti dva roky trpím bolestmi levé části hrudníku, k tomu mám také další zdravotní potíže a fyzická námaha je pro mne velmi vyčerpávající. Dosavadní léčba ani léky na bolest mi nepomáhají, nepomáhá ani klid. Všechna vyšetření regma i infekční jsou v pořádku. Mám neschopenku na 7 měsíců. Je to na invalidní důchod, připadně jaký? Prý jsem simulant, už opravdu nevím co dělat, jsem fyzicky opravdu hotov. Děkuji za radu.

S.D.

Odpověď:

Dobrý den,

v naší poradně nepracuje žádný lékař a nejsme tedy schopni posoudit, zda a v jaké míře došlo k poklesu pracovní schopnosti (přes Vámi poskytnutý popis potíží). O tom, zda máte nárok na invalidní důchod, případně na jaký stupeň, rozhoduje lékař lékařské posudkové služby pověřený posuzováním zdravotního stavu pro příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení. 

Doporučujeme Vám tedy podat žádost o invalidní důchod na Okresní správu sociálního zabezpečení, jejich posudkový lékař následně prověří váš zdravotní stav. K podání žádosti o invalidní důchod nepotřebujete doporučení od praktického lékaře.

Další informace o invalidním důchodě získáte na stránkách České správy sociálního zabezpečení, kontaktní informace o jednotlivých správách sociálního zabezpečení naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

16.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS