Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na invalidní důchod

Prosím vás o radu. Mám páteř křivou od narození, léčenou 9 let jako dítě. Od 9 do 16 let jsem tam byla. Potom mě propustily daly mi zps jsem byla do 2001. Pak jsem onemocněla, odvoz do nemocnice. Tam mi vše zjistily a je toho dost. A teď se ptám, mám podle nového 1. stupeň invalidní důchod? Za tu dobu, co jsem pracovala, tak mi napočítaly malý. Mám odpracováno 32 let . A nemám náhodou ze zdravotního hlediska dostat plný invalidní důchod: 54 let . 8 let mi chybí do starobního. Práci nedostanu, už tak mě živí manžel, nemůžeme si vyskakovat, to nejnutnější máme.

Odpověď:

Dobrý den,

o možnosti získat invalidní důchod, se můžete poradit i se svým obvodním lékařem. Měl by být schopný posoudit, zda máte šanci jej získat.

Nicméně o tom, zda máte nárok na invalidní důchod a na jaký stupeň invalidního důchodu máte nárok rozhoduje lékař lékařské posudkové služby pověřený posuzováním zdravotního stavu pro příslušnou Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ). Při rozhodování by měl přihlížet ke všemu, co při posuzováni zdravotního stavu vyjde najevo, tj. nejen k odborným lékařským zprávám, ale i ke skutečnostem, které při posuzování uvedete.

Se svou žádostí o invalidní důchod se musíte obrátit na OSSZ.

Bližší informace o invalidním důchodě získáte na stránkách České správy sociálního pojištění (ČSSZ) nebo na infolince důchodového pojištění, která vyřizuje dotazy veřejnosti a poskytuje informace o důchodech.

Vaše Férová nemocnice

29.11.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS