Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na invalidní důchod - mám si požádat?

Dobrý den, je mi 48 let, pracuji jako zdravotní sestra na LDN. Před rokem jsem prodělala serozní klíštovou meningoencefalitidu s dramatickým průběhem, zárověň s nálezem HSV1 v krvi. Po třítýdenní hospitalizaci na neurol. lůžk. odd. jsem se doma znovu učila chodit, téměř měsíc jsem v nemocnici žila jen z infuzní terapie, zhubla z padesáti na čtyřicet kilo. Po třech měsících zotavení jsem opět nastoupila do zaměstnání, ale během týdne onemocněla salmonelozou a byla na neschopence další dva měsíce. Od uzdravení již rok pracuji na LDN. Na neurologii mi při propuštění stanovili také dg. reaktivní depresiv. sy. Dosud beru pravidelně antidepresiva. Při normální zátěži funguji dobře, ale při náročné fyzické a hlavně psychické zátěži, která na mém pracovišti stále vzrůstá, jsem velmi často unavená, vyčerpaná a krom spánku po službě mi již na nic jiného nezbývá čas. Před rokem mne moje závodní lékařka informovala, že bych po prodělání klíšťovky měla mít nárok na nějaký invalidní důchod a proč jsem si o to nezažádala. Já si v té době ale na nic nestěžovala, tak jsem se o tuto možnost ani nezajímala. Nyní toho již lituji, ale nevím, kam se obrátit a na co bych mohla mít nárok. Můžete mi poradit? Předem děkuji, s pozdravem Zuzana K.

Odpověď:

Dobrý den,

žádost o invalidní důchod můžete podat u okresní správy sociálního zabezpečení. V tomto smyslu jsme již zodpověděli v sekci Posuzování zdravotního stavu celou řadu obdobných dotazů. Doporučujeme pro další informace navštívit stránky České správy sociálního zabezpečení.

Zda nakonec na důchod mít nárok budete, bude záviset především na posouzení Vašeho zdravotního stavu posudkovými lékaři, kteří postupují podle zákona o důchodovém pojištění a vyhlášky Ministerstva práce a sociálních věcí, kterou se provádí zákon o důchodovém pojištění. Vyhláška v přílohách popisuje jednotlivá zdravotní omezení a míru poklesu schopnosti výdělečné činnosti.

Vaše Férová nemocnice

29.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS