Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na invalidní důchod po operaci plotének

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli bych měla nárok nebo bych zapadala do některé ze skupin invalidního důchodu? Jsem po druhé operaci plotének v bederní oblasti, nyní je mám sešroubované podle omezení, která mi byla zatím jen ústně sdělena. Opravdu netuším, jakou práci bych mohla vykonávat. A proto mě začal zajímat invalidní důchod. Můžete mi napsat, zda je v takových případech důchod reálna varianta?

Odpověď:

Dobrý den,

pro vznik nároku na invalidní důchod musí Vaše pracovní schopnost poklesnout z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu nejméně o 35%. Za dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav se považuje zdravotní stav, který omezuje tělesné, smyslové nebo duševní schopnosti pojištěnce významné pro jeho pracovní schopnost, pokud tento zdravotní stav trvá déle než 1 rok nebo lze předpokládat, že bude trvat déle než 1 rok.

V Lize lidských práv nepůsobí žádný lékař, proto bohužel nedokážeme posoudit, zda Váš zdravotní stav splňuje podmínky pro vznik invalidního důchodu. Pokud se ale domníváte, že byste měl mít nárok na invalidní důchod, podejte žádost na předepsaném tiskopise na okresní správu sociálního zabezpečení příslušnou podle místa Vašeho bydliště. Kontakt na ni najdete například zde. Ta poté posoudí, zda ve Vašem případě nárok na invalidní důchod vznikne či ne.

Vaše Férová nemocnice

18.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS