Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na invalidní důchod

Přeji krásný den a velmi Vás prosím o radu. Je mi 25 let a od listopadu 2009 do dubna 2010 jsem prodělala 3 operace, 4 narkózy a mnoho vyšetření vztahující se na neskutečné bolesti (bodavé a křečové) v podbřišku a bohužel stále přetrvávají. Od listopadu do dneška jsem na PN, ale není to nepřetržitě = v prosinci a březnu jsem odpracovala 2 týdny. Dodnes nejsem v pořádku - bolestivost přetrvává, lékaři jsou nyní také zřejmě bezmocní. Prakticky bych měla navštívit lázně, čeká mě 6měsíční hormonální léčba (zřejmě se jedná o endometriózu) a abych bolestivost zvládala, byla mi neurologem nasazena antidepresiva (po neurologické, psychiatrické a psychologické stránce jsem v pořádku). Nemohu se moc dlouho pohybovat, trpím často křečemi, a protože pracuji s lidmi, toto si nemůžu dovolit a zaměstnavatel mě už uhání = buď nastoupím, nebo ven. Svou práci miluji, ale zdraví mi to nedovolí, proto Vás prosím, mám nárok na částečný ID alespoň po dobu nezbytně nutnou, než budu v pořádku? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

v naší poradně bohužel nepůsobí žádný lékař, proto nedokážeme posoudit, zda Váš zdravotní stav odpovídá nároku na invalidní důchod.

Pro přiznání invalidního důchodu se ale předpokládá dlouhodobě nepříznivý zdravotní stav, proto se většinou přiznává až v případě stabilizovaného stavu, u kterého nelze předpokládat, že by se v brzké době zlepšil.

Špatný zdravotní stav, u kterého ale zlepšení očekávat lze, se řeší právě dočasnou pracovní neschopností. Na nemocenské máte nárok po dobu 380 kalendářních dnů od vzniku dočasné pracovní neschopnosti a v případě, že tato doba ke zlepšení Vašeho zdravotního stavu nebude stačit, ale bude možno očekávat, že v období nejdéle 350 kalendářních dnů nabudete pracovní schopnost, může Vám být na základě žádosti doba poskytování nemocenských dávek prodloužena. 

Ještě upozorňujeme, že v době dočasné pracovní neschopnosti jste v tzv. ochranné době, kdy Vám zaměstnavatel nemůže dát výpověď. Výjimkou je pouze výpověď z důvodu zrušení zaměstnavatele či jeho části nebo přemístění zaměstnavatele či jeho části. Pokud tedy nenastane jeden z těchto důvodů nebo nedáte výpověď sama či neuzavřete se zaměstnavatelem dohodu o skončení pracovního poměru, ztráta zaměstnání Vám nehrozí.

Ale i pokud by ke skončení pracovního poměru z nějakého důvodu došlo, nemocenské Vám stejně bude po stanovenou dobu poskytováno, dávky invalidního důchodu byste tedy neměla potřebovat.

Vaše Férová nemocnice

8.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS