Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na ID po operaci srdce

Mám dotaz, zda manžel, který je po operaci srdce. 5-ti násobný baypas srdce. Má nárok na invalidní důchod? Je vyučený autokarosář, tuto práci vykonával až do současné doby před operací. Myslím, že je to fyzicky namáhavá práce, kterou by neměl vykonávat. Děkuji.

zaneta

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na invalidní důchod vzniká za splnění několika zákonem stanovených podmínek, které nalezne např. zde, na stránkách portálu veřejné správy. Hlavní podmínkou, kterou je nutno splnit je samozřejmě snížení pracovní schopnosti, které určuje, zda má pojištěnec na invalidní důchod nárok, popřípadě v jakém stupni. Posouzení, zda váš manžel trpí sníženou pracovní schopností a o kolik procent, je čistě na posouzení posudkových lékařů SSZ, kteří jeho zdravotní stav posoudí s přihlédnutím ke všem okolnostem, včetně namáhavosti jeho zaměstnání.

Nejjednodušší cestou, jak zjistit, zda je váš manžel ideálním kandidátem na přiznání invalidního důchodu, je prostě si podat žádost na příslušnou SSZ. Dále je již jen na posudkových lékařích, jak jeho stav zhodnotí. Bohužel nemůžeme posoudit, zda z odborného lékařského hlediska váš manžel nárok na invalidní důchod má či ne, neboť jsme poradnou právní a nikoliv medicínskou.

Vaše Férová nemocnice

17.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS