Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Námitky

Dobrý den, jsem ČID I. stupně od 29. 3. 2006 na základě diagnózy chronická pancreatitis a diabetes mellius II - typu na PAD. Dostala jsem pozvánku k posouzení zdravotního stavu na MSSZ. 3. 8. 2010 byly zdravotní nálezy odeslány a já jsem čekala na předvolání posudkového lékaře. Rozhodnutí komise mi bylo doručeno poštou doporučeně a nebyla jsem předvolána ke komisi. Pracuji na zkrácený úvazek a moje PN je cca 4 - 6 měsíců v roce z důvodu hospitalizace a lázeňské léčby. Teď jsem na PN od dubna 2010. Během tří let se přidaly další nemoci, onemocnění neurologické, ortopedické, revmatologické, hepatopatie a mám vysoký tlak. V září jsem měla nové výsledky z gastroenterologie, které jsem chtěla komisi předložit, ale nebylo mi to umožněno. Byla mi stanovena míra poklesu pracovní schopnosti na 35 %. S rozhodnutím nesouhlasím. Prosím poraďte mi, kam se mám odvolat a jaký je termín pro odvolání. Děkuji a přeji hezký den.

Odpověď:

Dobrý den,

proti rozhodnutí orgánu sociálního zabezpečení ve věcech důchodového pojištění lze podat písemné námitky.

Tyto písemné námitky můžete podat do 30 dnů ode dne, kdy Vám toto rozhodnutí bylo doručeno. Podáváte je přímo u orgánu, který rozhodnutí vydal (Česká správa sociálního zabezpečení, nebo kterákoli Okresní/Městská správa sociálního zabezpečení).

V námitce musí být uvedeno, kdo ji činí (Vaše jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu), které věci se týká (číslo jednací, konkrétní označení rozhodnutí) a co se navrhuje (zrušení daného rozhodnutí). Dále označení, kterému orgánu je určena (Česká správa sociálního zabezpečení) a Váš podpis. Námitka musí také obsahovat v čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí (zde je potřeba vycházet z konkrétního lékařského posudku a uvést důvody, pro které považujete posudkový závěr lékaře MSSZ za nesprávný – zhoršení zdravotního stavu a v čem je toto zhoršení spatřováno, důležité je také vše podložit kopií zdravotních zpráv) a v jakém rozsahu je rozhodnutí napadáno.

Po podání námitek můžete přezkum rozhodnutí posudkové komise vymáhat i soudní cestou, více informací naleznete např. zde (bod 19)

Vaše Férová nemocnice

4.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS