Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Můžu přijít o ID, pokud špatně nakládám s penězi?

Dobrý den, pobírám invalidní důchod pro těžkou psychickou poruchu (OCD). V mém stavu nejsem schopna chodit téměř vůbec ven, mezi lidi a jsem většinu času doma. Peníze z důchodu tudíž využívám ze značné části na hry po internetu. Když se objevily nějaké informace ohledně důvodů odebrání soc. dávek (kvůli údajně špatnému nakládání s dávkami) mě můj otec straší, že mi vezmou důchod. Nedokážu nic jiného dělat a trávení času formou hry je můj jediný způsob trávení času. Dostala jsem předvolání na soc. správu. Chci se zeptat jestli tam řeší pouze zdravotní stav a podle se uzná, zdali mám na důchod nárok. Nebo mají právo nahlížet do bankovních výpisů a podle toho, co si za peníze kupuji, mi důchod vzít?? Dost mě to děsí, bez důchodu jsem totiž ztracená. Nejsem schopna studovat, natož pracovat.

Lillea

Odpověď:

Dobrý den,

orgán správy sociálního zabezpečení hodnotí při rozhodování o přiznání dávek invalidního důchodu zejména váš zdravotní stav. Důležitou roli však může hrát i schopnost adaptovat se na zdravotní stav (tj. být schopen zaměstnat se či přivydělat si i navzdory zdravotním potížím). Rozhodně však nedochází k jakékoliv kontrole vašeho nakládání s finančními prostředky, jenž máte k dispozici. Takže nemůže dojít ani k nahlížení do vašich bankovních výpisů či účtů.

Další informace o invalidním důchodu získáte na stránkách České správy sociálního zabezpečení nebo na infolince České správy sociálního zabezpečení, která vyřizuje dotazy veřejnosti a poskytuje informace o důchodech.

Vaše Férová nemocnice

22.3.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS