Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Můžou mi odebrat řidičák?

Dobrý den, před 3 lety jsem měl vážný úraz levé ruky, mám omezenou hybnost a nehybný palec. Před rokem jsem si udělal řidičský průkaz, můj obvodní lékař mi vystavil potvrzení. Teď jsem měl nějaké problémy a byl jsem na kontrole u ortopeda a ten se divil, jak je možné, že mi doktor dal potrvzení o způsobilosti k řízení. Říkal, že pošle mému lékaři vyjádření, aby přezkoumal původní rozhodnutí. Chci se zeptat, můžou mi tedy řidičák vzít?

Válek

Odpověď:

Dobrý den,

k posouzení vašeho zdravotního zdravu k řízení motorových vozidel je oprávněn pouze váš obvodní lékař. Pokud se vám za rok od obdržení potvrzení způsobilosti zdravotní stav nezhoršil, neměl by lékař své stanovisko změnit.

Pokud by ale opravdu dospěl k závěru, že k řízení způsobilý již nejste, může tuto skutečnost oznámit okresnímu úřadu a ten vám opravdu řidičský průkaz odebrat může.

Lékař však při vystavování posudku musí brát v úvahu okolnosti i možnost použití technických pomůcek či zařízení, které mohout váš zdravotní stav kompenzovat.  Pokud by vaše onemocnění šlo kompenzovat nějakou pomůckou, měl by vydat posudek s podmínkou, že těchto pomůcek budete muset využívat (kupř. posilovač řízení apod.).

Bohužel předpisy co se týče pohybového ústrojí nestanovují konkrétně, která onemocnění a úrazy jsou pro řidičské opatření překážkou a záleží to tedy na plném odborném posouzení lékaře. V případě, že s posudkem lékaře nebudete spokojen, máte možnost podat stížnost, o které se blíze dočtete na našich stránkách.

Vaše Férová nemocnice

14.6.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS