Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může si práce neschopný bez vycházek sednout na lavičku před domem?

Dobrý den! Chtěla jsem se zeptat, když mám neschopenku zatím bez vycházek, mohu jít alespoň si sednout ven na lavičku? Bydlím v rodinném domku a lavička je před barákem. Marodím s bolestí zad a nevím, jestli se počítá okolí domku, kdyby náhodou na mě přišla kontrola, zda by to uznala nebo ne.

Odpověď:

Dobrý den,

Váš ošetřující lékař při rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti stanovuje zároveň tzv. režim dočasně práce neschopného pojištěnce. Tento režim zahrnuje povolení vycházek, včetně jejich rozsahu a doby, pokud zdravotní stav pojištěnce a stanovený léčebný režim tyto vycházky nevylučuje. Režim může být lékařem změněn v souladu se změnou zdravotního stavu. Režim také zahrnuje povinnost pojištěnce zdržovat se v době dočasné pracovní neschopnosti v místě pobytu a dodržovat rozsah a dobu povolených vycházek.

Záleží také na důvodu pracovní neschopnosti. Jestliže Vám vznikla dočasná pracovní neschopnost pouze kvůli bolestem zad a podmínky (například počasí) před domem to dovolují, nevidíme důvod, proč by kontrola neměla uznat, že se zdržujete na určeném místě pobytu, pokud tímto nijak nenarušujete svůj léčebný režim. Pracovní neschopnost automaticky neznamená nutnost pobývat pod střechou.

Svou roli bude hrát i poloha zmíněné lavičky. Pokud chápeme jako místo bydliště (pobytu) celou zahradu kolem rodinného domku, potom by lavička na takové zahradě spadala do takového území. Situace by se nijak nelišila od sezení například na balkóně. Důležité je však dát si pozor na to, abyste byla k zastižení případnou kontrolou. Máte povinnost zajistit funkčnost domovního zvonku. Pokud by na Vás zvonila kontrola a Vy byste ji na lavičce neslyšela, situace by mohla být chápána jako nedodržení Vašich povinností a posuzována ve Váš neprospěch.

Udělení vycházek také není podmíněno žádnou lhůtou, během níž vycházky mít nesmíte. Máte tedy ještě možnost domluvit se s lékařem na tom, aby Vám vycházky změnil a povolil je již dříve.

Vaše Férová nemocnice

1.8.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS