Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může se pacient domluvit na době vycházek?

Dobrý den, mám problém, o kterém se těžko mluví. Jsem na rizikovém těhotenství, jen z důvodu souhry nepřznivých faktorů (41 let, práce v infekčním prostředí). Akceptovala bych omezené vycházky, kdybych se s lékařkou mohla domluvit na jejich době během dne. Ale určila mi 10-12 a 14-16 hod. a hotovo. Prosila jsem o posunutí dopoledních vycházek na 8-10. Jde mi totiž o návštěvu bohoslužby v neděli. Nejsem fanatik, ale máme tam pěkné společenství, věnuji se dětem. Paní doktorka přímo vyšuměla, že to tedy ne, mám být na vzduchu a ne v kostele. A posunout vycházky jen v neděli, to že tedy neexistuje.
Je to opravdu tak, že lékař podle nějakých předpisů pro určitou diagnózu stanoví i rozložení vycházek? Je proti tomu nějaké odvolání?
Děkuji za Váš čas a moc prosím o odpověď.

Lenka

Odpověď:

Dobrý den,

o době vycházek neexistuje žádný právní předpis - jednotlivé diagnózy nemají stanoveny vhodné doby vycházek a tvrzení, že lékař je jakýmikoli právnímy předpisy v tomto ohledu omezován, je nepravdivé. Jediné, co lékaře zavazuje, je vlastní odborný úsudek a obecná lékařská praxe a na jejich základě by vám měly být stanoveny takové vycházky, aby vaše léčba nebyla marná, zároveň ale aby jste nebyla na své svobodě omezována zbytečně.

Chápeme důvody, proč byste chtěla alespoň v neděli své vycházky posunout. Nejjednodušší cestou bývá se o tom s vaší lékařkou domluvit. Pokud to skutečně váš zdravotní stav nevylučuje a léčbu to neohrozí, neměla by vám v tomto dělat problémy. Doporučujeme tedy v první řadě za ní zajít a argumentovat tím, že ji v tomto žádné zákony neomezují. Pokud vám vycházky přesto nepovolí, vyžádejte si o tom písemné povtrzení - lékař je povinen vám je vydat.

Vůči takovému písemnému rozhodnutí se můžete bránit - formou návrhu na přezkoumání posudku. Od jeho obdržení musíte jednat rychle, návrh je totiž možné podat do tří dnů. Adresujte ho řediteli nemocnice, kde lékařka působí, ale podejte ho přímo do jejich rukou. V návrhu vlastními slovy popište, jaký je váš problém s rozhodnutím lékařky, proč se vám nelíbí a jaké vycházky si myslíe, že by vám mohly náležet. Pokud ředitel nemocnice návrhu nevyhoví, a vycházky vám nebudou změněny, je povinen automaticky za vás podat odvolání krajskému úřadu, který se vašim případem bude zabývat.

Bývá časté, že když lékařka vidí, že svá práva znáte chcete se jich domáhat, tak ustoupí a vyhoví vám. Dokud však nebude ve vaší věci nově pravomocně rozhodnuto, budou nadále v platnosti vaše stávající vycházky.

Jinou možností, kterou bychom vám rovněž doporučovali, zejména pokud s lékařkou nejste dlouhodoběji spokojena, je změna ošetřujícího lékaře. Toto své právo můžete zcela svobodně využít jednou za čtvrt roku a nový lékař dle vašeho výběru vás můźe odmítnout pouze nemá-li smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou nebo jeho kapacity jsou naprosto vytíženy.

Vaše Férová nemocnice

1.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS