Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může být neschopenka na dvě adresy?

Dobrý den má přítelkyně včera dostala neschopenku na rizikové těhotenství. Neschopenku napsanou na své bydliště. Má sedmdesáti letou mamku čilou, chce se o ní starat. Já bydlím však jinde. Chtěl bych se zeptat jest-li by bylo možné vystavit neschopenku na dvě adresy střídavě po týdnu, nebo nějak podobně?Já jsem totiž víc v práci, než doma z pochopitelných důvodů. Děkuji za odpověď. Hofman

Had

Odpověď:

Dobrý den,

je stanovena povinnost zdržovat se v době dočasné pracovní neschopnosti v místě pobytu a dodržovat rozsah a dobu povolených vycházek. Místem pobytu dočasně práce neschopného pojištěnce je místo, které pojištěnec sdělil ošetřujícímu lékaři při vzniku dočasné pracovní neschopnosti, nebo místo, na které místo trvalého pobytu změnil.

Zákon sice přímo nevylučuje možnost uvedení více než jednoho místa pobytu v režimu dočasně práce neschopného pojištěnce, ale záleží na ošetřujícím lékaři Vaší přítelkyně, zda bude ochotný na neschopenku napsat více míst pobytu. V tomto případě bych Vám však poradila obrátit se na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení a poradit se tam. Call centrum nemocenského pojištění vyřizuje dotazy veřejnosti a poskytuje informace o dávkách nemocenského pojištění (nemocenské, peněžitá pomoc v mateřství, ošetřovné, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství) na telefonním čísle 571 811 081. 

Případně máte možnost změnit místo pobytu, další informace o změně místa pobytu během neschopenky se dozvíte z často kladených otázek.

Vaše Férová nemocnice

17.7.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS