Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Musím poslat kopie lékařských zpráv pojišťovně?

Jsem zraněným účastníkem dopravní nehody, kterou způsobil řidič druhého auta. Po ukončení léčby po mě žádá pojišťovna viníka nehody kopie zdravotní dokumentace po posouzení oprávněnosti náhrady zřejmě bolestného. Nestačí jí formulář - posudek o hodnocení bolestného po ukončení léčení, který vyplní ošetřující lékař, chce k tomu i kopie lékařských zpráv. Nejsem pojištěným u této pojišťovny, u té je pojištěný viník nehody. Pro Policii jsem musela podepsat souhlas a nahlédnutím do zdrav. dok. pro účely vyšetřování nehody. Může cizí pojišťovna po mě kopie chtít?

M

Odpověď:

Dobrý den,

V zásadě nemáte povinnost cokoliv pojišťovně poskytnout.  Pojištovna, která za viníka nehody proplácí škodu, kterou způsobil, sama celou situaci prošetřuje, a proto požaduje dokumentaci. Obecně však platí, že když požadujete vyplácení náhradu škody, musíte tuto škodu prokázat vy, nebo alespoň k tomu prokázání přispět poskytnutím dokumentace.

Je tedy pouze na vás, jak se k celému problému postavíte. Je však pravděpodobné, že bez lékařských zpráv vám pojišťovna jednoduše odškodné nevyplatí. Pokud je nemáte v úmylu pojišťovně zasílat, není vyloučeno, že budete muset své nároky prokazovat u soudu, což bude zcela určitě mnohem náročnější. Doporučujeme vám tedy v tomto směru s vinníkem dopravní nehody a jeho pojišťovnou spolupracovat.

Upozorňujeme však, že pojišťovna v žádném případě nemá právo na zaslání nebo nahlédnutí do vaší kompletní zdravotnické dokumentace, která již je předmětem lékařského tajemství. Z tohoto důvodu jste i policii musela dát k nahlédnutí zvláštní souhlas.

Vaše Férová nemocnice

7.7.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS